Katrineholmsfirma i konkurs efter chock-sms

Bygget var klart, inspekterat och godkänt. Bara avstämningsmötet återstod. Då kom kallduschen, som nu försätter Byggteknik i konkurs.

Byggteknik har försatts i konkurs efter att inte ha fått betalt från sin största kund.

Byggteknik har försatts i konkurs efter att inte ha fått betalt från sin största kund.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-10-31 14:19

Katrineholmsföretaget Byggteknik har de senaste två åren haft ett stort entreprenaduppdrag i Örebro. För Kärnhem Bostadsproduktions räkning har Byggteknik byggt fyra flerfamiljshus med totalt 106 lägenheter, till en kostnad av 200 miljoner kronor.

Under arbetets gång har Kärnhem gjort flera delbetalningar och allt har skötts som det ska. De sista två fakturorna, på sammanlagt 10 miljoner kronor, ville Kärnhem vänta med att betala till efter slutbesiktningen. I fredags var bygget godkänt och Byggteknik skulle ha ett sista avstämningsmöte med Kärnhem. Det var då kallduschen kom. Kärnhems representanter dök aldrig upp till telefonmötet. I stället skickade de ett sms. Där meddelade de att de inte tänkte betala de återstående 10 miljonerna. Allt detta enligt advokat Ulf Norin på Heilborns advokatbyrå i Nyköping.

– Det kom som en extrem chock och de reagerade med bestörtning förstås. Kärnhem kom inte med någon motivering och har inte påstått att Byggteknik gjort något fel, säger Norin.

Byggteknik kallade in revisorer och jurister för att gå igenom alternativen, men kom fram till att det bara fanns en utväg: konkurs. 

– De kommer att driva en process mot Kärnhem men det kan ta upp till två år. Även om Byggteknik är ett stort företag så leder det här till en akut ekonomisk kris. De har inte råd att vänta på att tvisten hanteras. De kommer inte att kunna betala löner och fakturor under tiden, säger Ulf Norin, som utsetts till konkursförvaltare och är Byggtekniks talesperson gällande konkursen.

De 28 anställda kommer att sägas upp i och med konkursen, men Ulf Norin har gott hopp om att verksamheten kan drivas vidare.

– Det är en sund verksamhet med gott rykte och som genererar en vinst. Jag har goda förhoppningar att kunna hitta en köpare som tar över inventarier, lager och personal, säger han.

En ny köpare kommer däremot inte att ta över några skulder eller tvister. 

Enligt Ulf Norin finns flera intressenter.

– Vi är väldigt tidigt i processen men jag hoppas nå en permanent lösning inom några veckor. Det finns hopp att det löser sig för de anställda.

Även Ulf Norin är överraskad över det som hänt Byggteknik.

– Tvister är vanliga, men att man skickar ett sms så här, det har jag aldrig varit med om, säger han.

Kärnhems vd Malin Svensson meddelar via mail att företaget inte lämnar några kommentarer i ärendet i nuläget.

Ulf Norin, konkursförvaltare.
Ulf Norin, konkursförvaltare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!