Regeringen har, som Kuriren berättat tidigare, pekat ut 32 kommuner som har socioekonomiskt eftersatta områden. Katrineholm är en av dessa kommuner som sedan 2018 kan söka pengar för långsiktiga insatser mot segregation.
Nu kan Katrineholm, tillsammans med de övriga 31 utpekade kommunerna, komma att undantas från Lagen om eget boende (Ebo-lagen). Lagen innebär att asylsökande som ordnar eget boende får dagersättning istället för Migrationsverkets boende.
Om dessa personer flyttar till ett av de eftersatta områdena ska de, enligt ändringen, som huvudregel inte ha rätt till dagersättning.
Den föreslagna lagändringen väntas träda i kraft 1 januari 2020.
– Systemet med eget boende för asylsökande har lett till ökad segregation, trångboddhet och andra sociala problem. Därför är det bra att vi nu äntligen kan reformera systemet, har justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sagt i ett pressmeddelande.
Allt är inte klubbat och klart än, men kommunstyrelseordförande Göran Dahlström (S) tror att det går vägen.
– I allt material som finns nu är Katrineholm en av de 32 orter som undantas, säger han.
Att personer som omfattas av Ebo-lagen kommer till Katrineholm, leder till att de stannar kvar i kommunen och försöker få hit sina anhöriga. Det leder till ökade kostnader för kommunen i form av utbetalt försörjningsstöd, menar Dahlström.
Bostadssituationen har också påverkats negativt, med trångboddhet som en följd.
– Framförallt har det varit besvärligt för barnen som går i skolan att få lugn och ro. En del barn har inte fått komma hem vissa tider på grund av att det varit för trångt. De har fått vara ute istället, säger Göran Dahlström.
Helst hade han sett att Ebo-lagen togs bort helt och kallar ändringen för "en halvdan kompromiss". Näst högst på önskelistan står att hela kommunen ska omfattas av undantaget.
Men det kan bli så att det gäller vissa bostadsområden. Vilka det i så fall blir går inte att säga än.
– Vi har ju en del både i Nävertorp och på Norr, sedan måste man gå närmare in på det.
Kommunen håller på att sätta sig in i regelverket. Göran Dahlström tror att kommunen kommer få peka ut områden, som därefter ska godkännas av länsstyrelsen.
– Sedan får vi se om det går att mygla, att man ändå kan skriva sig på en annan adress, säger han.
Bland Sörmlandskommunerna omfattas även Eskilstuna och Nyköping av det föreslagna undantaget.