Karsuddenhotare åtalas för lång rad hotmejl

Nu åtalas "Karsuddenhotaren" för hotbev till myndigheter, media och privatpersoner. Brevhoten mejlades under en kväll i augusti i fjol.

Hotbrevet till Eva Burman. Flera av de andra hotmejlen var formulerade på liknande sätt.

Hotbrevet till Eva Burman. Flera av de andra hotmejlen var formulerade på liknande sätt.

Foto: KK/Montage

Katrineholms kommun2020-04-03 16:27

På fredagen åtalades den så kallade Karsuddenhotaren i Nyköpings tingsrätt. Åtalet omfattar 17 åtalspunkter: sex fall av hot mot tjänsteman, sex fall av olaga hot, tre fall av falskt larm, grovt brott, ett fall av falskt larm av normalgraden, samt ett fall av överträdelse av kontaktförbudet. 

Anställda vid tingsrätter, Försvarshögskolan, SVT och Sveriges radio, samt Sörmlands media och Katrineholms-Kuriren, fick på kvällen den 28 augusti i fjol krypterade mejl med riktade hotelser. I mejlen nämndes dessutom att det låg bilbomber placerade i bilar utanför deras respektive arbetsplatser. 

Flera av de drabbade har i förhör uttryckt att de tyckte att hoten var mycket obehagliga. Uppsala tingsrätt utrymde lokalerna efter hoten, medan andra tingsrätter, som Stockholms tingsrätt, ganska snabbt förstod vem som skickat breven och vidtog inga extra åtgärder. 

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Eva Burman, som också är chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, var på utbildning i Luleå när hon vid midnatt nåddes av mejlet. Formuleringen löd: "Hej Eva, du ska få din halspulsåder bortskuren. Bilbomb placerad utanför Köpmangatan 2". 

– Jag har ju fått en hel del hot tidigare. Men jag tyckte att det var väldigt grovt formulerat. 

Eva Burman tog kontakt med nyhetschefen Andreas Lindhe i Katrineholm, som sa att hoten påminde om tidigare hot skickade av Karsuddenhotaren. Polisen kontrollerade bilar i närheten av tidningen, men det bedömdes inte att redaktionen behövde utrymmas.

Bombhotet mot tidningshuset ingår i åtalet med brottsrubricering "falskt larm", men Eva Burman tycker att även de anställda på tidningen bör anses vara målsägande. 

– Jag är förvånad över att man inte beaktar bombhotet som ett hot mot personalen. Det skapar oro på en arbetsplats, om den bombhotas, säger hon. 

Mannen, som vårdas på Karsudden, har i flera år skickat brev med hotelser. Han har rätt att skriva brev till några instanser, som sin advokat och förvaltningsrätten, men har tagit för vana att lägga i lappar i breven med hotelser riktade mot andra. Den aktuella dagen i augusti i fjol hade han tillgång till mejl, en rättighet som dock togs ifrån honom snart efter hotmejlen. 

Karsuddenhotaren erkänner brotten: 

– Den misstänkte har haft en klar och rak inställning under hela processen, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand. 

Karta: Karsudden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!