Antalet gudstjänstbesökare har minskat med drygt åtta procent de senaste fem år. Det visar statistik från Svenska kyrkan som nyhetsbyrån Siren har tagit del av. Vissa typer av gudstjänster bevarar dock sin position något bättre än andra.
– Jul- och adventstiden genererar exempelvis klart fler besökare. Men framför allt är det vid livets stora högtider som dop och konfirmation som kyrkan möter större delen av gudstjänstbesökarna i dag, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.
Tappet är mest markant när det gäller de traditionella sammankomsterna under söndagar.
Anna Jarl, kyrkoherde i Katrineholmsbygdens församling, är av samma uppfattning.
I församlingen finns tio kyrkor, i stan, i mindre samhällen och på landsbygden.
– Det ser väldigt olika ut i våra kyrkor. I Katrineholms kyrka är det mellan 80 och 100 besökare varje söndag, så där är vi ganska många. När det gäller kyrkorna på landet har det däremot sjunkit rätt så mycket. Det beror nog på att många äldre inte orkar eller finns längre.
Eftersom det är svårt att locka nya besökare har man dragit ner på antalet gudstjänster i en del kyrkor.
I Katrineholm gick närmare 50 000 besökare i kyrkan under 2018. Årets statistik blir klar först en bit in på nästa år.
Under högtider som påsk och allhelgona går en stor skara katrineholmare i kyrkan. Advent och jul lockar också många besökare.
– I år kom 125 personer till kyrkan i Julita på första advent. Där kanske det är 20-25 i vanliga fall.
Anna Jarl konstaterar att mönstret har ändrats.
– Man går inte i kyrkan regelbundet. Förr gick man i kyrkan på söndagarna, men nu går man ibland eller när det är kyrkliga högtider, säger hon.
Musik är också populärt och lockar besökare.
– Det är mycket musik i kyrkorna och det tycker människor om, säger Anna Jarl.
I Katrineholmsbygdens församling arrangeras midnattsmässa i tre kyrkor: Katrineholms kyrka, Julita kyrka och Valla kyrka. Julotta arrangeras i fem kyrkor, på landsbygden.
– På landet vill man fortfarande ha julotta. Där lever traditionen kvar. Men i städerna går människor hellre i kyrkan på natten och sover ut på morgonen.
Enligt en landsomfattande enkät som gjordes i fjol svarar fem procent av de svarande att de gått på midnattsmässan i samband med julafton. Något färre hade besökt julottan, medan klart fler – 13 procent – varit i kyrkan vid någon annan tidpunkt under julhögtiden.