Johanna Elander har många strängar på sin lyra och sedan 2016 driver hon företaget Motus hundrehabilitering. I somras flyttade verksamheten till en källarlokal på Vingåkersvägen. Här ryms behandlingsrum, en liten butik och här håller även Johanna föreläsningar och kurser om allt från hundmassage för hemmabruk till balansbollsträning.
– Det här är som när människor går till sjukgymnast och jag lägger upp individuella behandlingsplaner. Jag vill även öka kunskapen om hur mycket man kan göra för sin hund på hemmaplan. Att hjälpa hundar att må bra är mitt stora intresse och det behövs så lite för att få fina resultat.
Johanna Elander har nyligen börjat jobba efter att ha varit föräldraledig med sitt andra barn. Rehabkliniken är hennes bisyssla och själv har hon tre hundar som hon tränar och tävlar med. Hon pluggar heltid med siktet inställt på en socionomexamen och jobbar även halvtid på ett LSS-boende.
– Då hjälper jag människor i stället. Jag kan inte riktigt välja vad jag vill göra, så jag kör hälften hälften. Det vore härligt om dygnet hade 48 timmar, säger hon.
När tidningen hälsar på är det 12-åriga staffordterriern Puma som får laserbehandling.
– Puma har lite artros och krämpor efter sina korsbandsoperationer. Det här håller henne fräsch för sin ålder så att hon kan leva ett gott liv, säger matte Elin Lilja.
Johanna Elander för varsamt laserverktyget över Pumas ömma punkter och tiken ligger avslappnad i hennes knä på den tjocka gråa madrassen.
– Det är jätteeffektivt och läker inifrån. Kör man det muskelavslappnande programmet brukar hundarna somna. När hundar blir äldre har de inte samma förmåga att bygga muskler. De behöver mer rörelseträning precis som pensionärer för att behålla sin rörlighet vid till exempel artros, förklarar hon.
Ett annat sätt att öka hundens ledfunktion och muskeluppbyggnad är genom de benmanschetter som Johanna själv tillverkar och som kan fyllas med vikter.
För Johanna började resa mot att öppna hundrehab när hon tog hand om en omplaceringshund.
– Han var så halt, men ingen veterinär kunde hitta felet. Till slut kontaktade jag hundfysioterapeuten Stefan Rosén som upptäckte att hunden hade ett snett bäcken och en felaktig frakturläkning. Jag ville lära mig mer och utbildade mig i Västerås, berättar Johanna som blev certifierad hundfysioterapeut 2016.
Att hennes patienter inte i ord kan berätta var de har ont, kräver en hel del detektivarbete.
– Vissa hundar är jättekänsliga och visar mer än gärna var de har ont. Andra biter ihop och ger mig inga ledtrådar. Ibland kan det vara svårt att se med blotta ögat och jag samarbetar med veterinärer då det behövs röntgenbilder eller smärtstillande.
Efter laserbehandlingen slappnar Puma och hennes hundkompis Tira av på vibrationsplattan, en stor svart bädd som vibrerar och ökar cirkulationen. Genom impulserna från plattan framkallas en sträckreflex som får djurets muskler att omväxlande spänna sig och slappna av. "Vibben" använder Johanna även när hundar behöver styrke- och balansträna.
– Hundarna älskar den och jag tror de själva känner att de blir bättre och mjukare i kroppen när de legat på den. Mina kunder kan komma hit och låta sina hundar vibba även när inte jag är här. Mitt mål är att det ska vara tillgängligt för alla att kunna friskvårda sin hund.