Den var i november som Justitieombudsmannen tog emot en anmälan från en kvinna i Katrineholm. Hon berättade att en vårdanställd på en vårdcentral lämnat ut uppgifter från hennes journal till socialtjänsten.
Enligt den vårdanställda uppgav personen från socialtjänsten att patienten gett sitt medgivande till att inhämta informationen. Detta noterade även den vårdanställda i kvinnans journal.
Men kvinnan menar att så inte är fallet. "Jag har inte gett min tillåtelse för socialen att kolla upp mina journaler på vårdcentralen", skriver hon i sin anmälan till JO.
Hon tycker att det känns obehagligt att information om henne har lämnats ut via telefon.
Regionstyrelsen menar att den vårdanställda har agerat enligt de regler som gäller genom att muntligen förvissa sig om att samtycke fanns, och noterat detta i journalen.
Men JO anser att vårdgivaren noga måste försäkra sig om att den enskilde har samtyckt till utlämnandet, antingen genom att hämta in och kontrollera det dokumenterade samtycket eller genom att ta direktkontakt med personen ifråga.
Av utredningen framgår att kvinnan har undertecknat en standardiserad handling, rubricerad fullmakt. Enligt handlingen får kommunens socialnämnd hämta in och lämna ut information som behövs för handläggningen av kvinnans ärende.
Men JO menar att samtycket är alltför generellt. Av handlingen framgår varken vilket ärende det gäller eller vilken region (tidigare landsting) som avses.