"Jag är under 15, ni kan inte göra något"

Bötning, tystnadskultur och våld. Attityder och beteenden som funnits länge i vuxna kriminella kretsar sjunker i åldrarna.

Johnny Onbiner är kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Johnny Onbiner är kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholms kommun2019-10-21 06:12

– Samspelet mellan unga har blivit tuffare. Samma tystnadskultur som mellan vuxna kriminella växer fram bland de unga, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker. 

Han ser att det förekommer att unga får stryk för att de "golat".

– Det behöver inte vara polisen man har pratat med, det kan vara föräldrar eller skolpersonal. 

Ett annat beteende som förekommer i Katrineholm är "bötning". 

– Om någon till exempel berättar för skolpersonal att den blivit slagen, kan någon komma och säga "du ska betala 500 kronor", säger Johnny Onbiner. 

Det är i stort sett bara pojkar som beter sig så här, fortsätter han. Bland dem har också våldet blivit grövre. 

– Jag upplever att våldet är ganska fult mellan unga. Det är kanske inget nytt att killar slåss med varandra, men nu är det mer systematiskt. Sju-åtta killar utövar tryck mot en som kanske pratat. 

Unga känner väl till att de inte kan åtalas när de är under 15 år. 

– Något jag själv sett är att killar som håller på med brott säger till oss "jag är under 15, ni kan inte göra något". Det är killar som kanske haft kontakt med socialtjänsten eller oss och tyckt att inte så mycket hänt. Men det  betyder inte att inget gjorts. Samhället använder inte de mest ingripande metoderna, som LVU, det första som görs. 

LVU innebär omhändertagande enligt socialtjänstlagen. 

Johnny Onbiner tycker personligen att straffmyndighetsåldern är värd att fundera över. 

– Jag håller med dem som säger att unga inte kan se konsekvenser av sitt handlande, men det gäller inte alla unga. Personligen kan jag ifrågasätta straffrabatten för unga mellan 18 och 21. Är man 18 är man vuxen, man kan försvara sitt land till exempel. Varför ska man då ha straffrabatt?

Han efterlyser mer aktiv inblandning från föräldrar. 

– I vissa fall är det nog vårdnadshavarna som brister. Men många vet inte vad som sker. Man måste ha ett sånt samtalsklimat hemma med sina killar och tjejer och upprepa att vi inte accepterar sådana här beteenden. 

Han tror inte att den bästa vägen är att föräldrar själv konfronterar ungdomar, som exempelvis utsatt ens barn för "bötning". 

– Ofta dras fler släktingar in, det kan fördjupa konflikten i stället för att lösa den. Det är bättre att ta hjälp av de funktioner som finns i samhället, polisen, socialtjänsten. Det finns många ingripande åtgärder, i sista hand LVU.

Polisen noterar att kriminellas beteende sjunker i åldrarna.
Polisen noterar att kriminellas beteende sjunker i åldrarna.
Karta: Katrineholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!