Ishalkan slår hårt mot busstrafiken

16 busslinjer inställda under tisdagen och flera kommuner flaggar för att skolskjutsar kommer ställas in under onsdagen.

Flera busslinjer ställdes in under tisdagen och under onsdagen kommer delar av skolbussarna att ställas in.

Flera busslinjer ställdes in under tisdagen och under onsdagen kommer delar av skolbussarna att ställas in.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholms kommun2019-12-03 19:54

Redan under tisdagseftermiddagen flaggade både Vingåker och Katrineholms kommun om att kollektivtrafiken i tätorten drabbats hårt av väglaget vilket ledde till att ett flertal busslinjer ställdes in från de båda orterna. Vid sjutiden på tisdagen var det allt som allt 16 busslinjer som ställts in. 

Johan Tollén, kommunikatör vid Sörmlands kollektivtrafiksmyndighet, bekräftade att det rådande väglaget var den bidragande orsaken till den inställda trafiken. Enligt honom fanns det ingen preliminär prognos när kollektivtrafiken åter skulle vara tillbaka i full trafik. Utan de olika sträckorna skulle övervakas kontinuerligt under kvällen och morgonen och trafik skulle sättas in när vägarna bedömdes trafikdugliga. 

Under tisdagseftermiddagen gick även representanter från Vingåker och Katrineholms kommun ut med information om vädret skulle ställa till det för skolskjutsarna. 

Caroline Meinhold, skolskjutsansvarig i Katrineholms kommun, meddelande under tisdagen att det förts en diskussion med de tre entreprenörerna som bedriver skolskjutsen och vid mötet hade det beslutas att delar av skoltrafiken skulle ställas in. 

Den del av trafiken som skulle beröras mest var den som skulle ta barn från landsbygden i större bussar. De mindre skolskjutsarna hade det lättare att ta sig runt på vägarna än de större ekipagen.

– Det är en bedömning som vår entreprenör gjort att man inte med säkerhet kan transportera barnen till och från skolan och det är en bedömning som vi respekterar, säger hon. 

Hon sa även att de elever som av någon anledning hade problem att ta sig till skolan inte skulle få någon frånvaro om de uteblev från undervisningen på onsdagen.

– Vi uppmanar även vårdnadshavarna att inte skjutsa sina barn till skolan då det bara leder till mer trafik, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!