Ica Maxis avfall blir klimatsmart växtnäring

Sedan augusti säljer Ica Maxi växtnäring som framställs i ETC:s växthusanläggning av butikens eget frukt- och grönsaksavfall.

Trion Johan Ehrenberg, Sten-Åke Nordin och Emil Remröd gläds åt satsningen på klimatneutral växtnäring.

Trion Johan Ehrenberg, Sten-Åke Nordin och Emil Remröd gläds åt satsningen på klimatneutral växtnäring.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholms kommun2019-10-22 12:22

Det är en krispigt klar höstdag och över Solparken vilar ett fridfullt lugn. I det stora växthuset vinterbonar trädgårdsmästaren Mani Dadgaranfar det glasade palatset. 

För tre år sedan satsade Solparken på tomatodling och i takt med att mängden organiskt avfall växte, började tanken på att återanvända det att spira. 

Då man fermenterar tomater, en konserveringsmetod där man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process, föddes idén att man skulle göra detsamma med avfallet.

– En kompost ger utsläpp av växthusgasen metan, men om man istället fermenterar avfallet bryter man metancirkeln och växterna får göra nytta. Vårt fokus är att allt vi gör ska vara klimatneutralt och nu tillverkar vi näring av det som finns i bygden och skapar en ny produkt, förklarar Solparkens grundare Johan Ehrenberg.

Solparkens Sten-Åke Nordin är den som förvandlar växtavfallet till näring och tappar den på flaskor och dunkar. 

–  Det tar tio dagar från organiskt avfall till färdig näring. Vi gör det småskaligt än så länge, men det kommer att utökas, berättar han.

När Sten-Åke frågade handlaren Emil Remröd på Ica Maxi om de inte skulle göra växtnäring av butikens frukt- och gröntavfall var han snabb att haka på.

 – Vi letar alltid efter sätt att göra något mer av vårt avfall och svinn, förutom att ge till välgörenhet och jägare. Det här är en fantastisk möjlighet. Sten-Åke hämtar avfallet hos oss med elbil och vi får växtnäring som vi kan sälja från en anläggning två kilometer bort, säger Remröd.

Biologen och ETC:s näringsexpert Jan Röed har utvecklat den förädlingsprocess som används i Solparkens växthus.

Den går förenklat ut på att det organiska avfallet finfördelas i en kvarn och hettas upp till 85 grader för att ta död på alla bakterier. I cisternen, som rymmer 1000 liter tillsätts därefter fotosyntes- och mjölksyrebakterier, melass och svampsporer. 

Under en vecka hålls temperaturen på 38 grader under fermenteringsprocessen. När bottensatsen silats bort får man ut 900 liter växtnäring.

I augusti började Ica Maxi sälja sin egen växtnäring och gensvaret har varit bra.

– Vi lade ut ett Facebookinlägg när vi började sälja den och fick många glada tillrop. Första leveransen sålde slut och tanken är att Johan och Sten-Åke ska komma till butiken för att berätta om tillverkningen, säger Emil Remröd.

Än så länge är tillverkningen av växtnäring småskalig, men tanken är att verksamheten på sikt ska växa.
Än så länge är tillverkningen av växtnäring småskalig, men tanken är att verksamheten på sikt ska växa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!