Hyresvärdar minimerar vräkningar i spåren av corona

Hyresgästföreningen vädjar till hyresvärdarna att särskilt tänka på de hyresgäster som riskerar att hamna i en utsatt situation på grund av coronaviruset.

Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset och Ingmar Eriksson, vd på KFAB arbetar med att hjälpa hyresgäster som hamnat i en ekonomisk utsatt situation.

Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset och Ingmar Eriksson, vd på KFAB arbetar med att hjälpa hyresgäster som hamnat i en ekonomisk utsatt situation.

Foto: Stina Järperud (montage)

Katrineholms kommun2020-04-10 06:47

– Vi får nu signaler om en oro bland hyresgäster över att inte kunna betala hyran i tid eller inte alls, på grund av ett eventuellt inkomstbortfall. Det vore förödande om bekämpningen av pandemin leder till hemlöshet, säger Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt, i ett pressmeddelande.

I ett brev som skickats till hyresvärdarna i regionen uppmanar föreningen att inte säga upp dem som är sena med hyresinbetalningarna. 

"I hyresrätten bor de grupper som mer än några andra nu riskerar att bli av med sina arbeten. Där bor de grupper som mer än några andra saknar sparmedel. Många är ensamstående med barn, och just barnen är de som drabbas hårdast när ekonomin tryter." 

Hos det kommunala fastighetsbolaget KFAB har scenariot diskuterats redan innan brevet landade i brevlådan.

– Vi måste ha dialog med hyresgästen. Sedan tidigare jobbar vi i nära samarbete med socialen när det gäller barnfamiljer. Vår boendekonsulent tar kontakt med boendeenheten när det uppstår en skuld och man försöker att lösa det tillsammans. Vi kommer att göra på samma sätt för dem som bli aktuella i det här läget också. Vi har inte vräkt någon barnfamilj på många år, säger Ingmar Eriksson, vd på KFAB.

Han befarar problem för dem som har timanställning och inte är med i a-kassan. Men än har det inte märkts av. Aprilhyran skulle ha varit betald den 31 mars och det är för tidigt att se om det blir ovanligt många uteblivna inbetalningar.

– Förlorar man så pass mycket inkomst så kan man ha rätt till socialbidrag, säger Ingmar Eriksson.

På ett av de privata bostadsbolagen, Hyreshuset, arbetar man också sedan tidigare med att stötta dem som hamnat i ett ekonomiskt utsatt läge.

– Vår vision är att vi skapar boende som gör skillnad. Det betyder att vi gör en bedömning av varje hyresgästs betalningsförmåga. Där väger vi även in mjuka värden och vi försöker verkligen att hjälpa familjer eller personer som hamnat i ett svårt läge. Vi försöker tänka både ett och två och tre varv extra, säger Fredrik Ydevall, marknadschef på Hyreshuset.

Hyresgästföreningens brev påverkar därför inte Hyreshusets sätt att agera, i och med att arbetssättet redan är etablerat.

– Vi har inte märkt någon effekt av corona än så länge, men ju längre pandemin pågår, desto mer kommer det att påverka hyresgästerna, säger Fredrik Ydevall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!