Hundparken intill bangolfklubben på Marieborgsgatan invigdes 2014 och har blivit en populär mötesplats för hundägare och deras fyrfota vänner. Ett gäng hundägare som ses i parken varje förmiddag har surnat till, efter att flera hundar har skadat sig. De visar runt i snålblåsten.
– Det är gropar överallt. Det är andra hundar som gräver dem och vi försöker lägga igen så gott de går, säger Britt-Marie Munther.
Grävandet har resulterat i att stenar, vassa pinnar och rötter har kommit fram. Kommunen har tidigare kört dit en hög med sand, men det är för tungt att ösa för förmiddagsgänget.
– Min hund Frille sprang intill staketet och snubblade så han blev halt i förra veckan, säger Ove Eriksson.
Staketet mellan de två hägnen har med tiden har fått en allt större glipa ned mot marken. Besökare har försökt att täppa till hålen med stenar, för att undvika att hundar rymmer in till varandra. Flera träd har också blåst ned, varav ett föll nära Britt-Marie Munther för två år sedan.
– Jag gick intill staketet för att peta in en sten där det var en glipa. När jag gick mot grinden skrek en tjej att jag skulle flytta mig. Trädet föll precis där jag hade stått, jag hade fått det rakt i huvudet.
Enligt sällskapet har inget gjorts åt de murkna träden. De retar sig också på att en del hundägare inte tar ansvar för varken djuren eller naturen.
– Det finns de som aldrig ens tar upp hundskit. Det kan också ligga burkar, fimpar och snabbmatsskräp som vi plockar upp, säger Britt-Marie Munther.
Stefan Ivarsson, enhetschef på service och teknikförvaltningen, fick nyligen veta att det finns synpunkter på hundparken. I nästa vecka har han ett bokat möte med några av hundägarna. Kommunen har tillsyn en gång i veckan och vid behov.
– Vi har allmän skötsel, ser över staket, röjer vid behov och tömmer papperskorgar.
Personalen har inte varslat Stefan Ivarsson om några problem. Han poängterar att de är beroende av att besökare hör av sig om det uppstår risker i parken, som glipan i staketets nederkant.
– Staketet kan vi lösa. Vi åtgärdar också fallna träd och eventuella riskträd.
Men Ivarsson påtalar också att allt inte är kommunens ansvar:
– Man har ett ansvar som hundägare för att återställa det som hunden lämnar efter sig.
Det innebär att plocka upp eventuell avföring och att fylla hål som hunden grävt.