Hotfull älg irrade i villaområde

En hundägare på söndagspromenad fick ett oväntat möte i villaområdet: "Älgen la öronen bakåt och kom sakta emot oss."

Älgen i Värmbol mumsade på ett björkträd.

Älgen i Värmbol mumsade på ett björkträd.

Foto: Privat

Katrineholms kommun2019-11-04 12:54

Det var i söndags vid 14-tiden som en hundägare var på promenad i Värmbol. När hen kom från Luvsjögatan in på Västergatan kom två kvinnor fram och frågade: "Ser du älgen?"

– Jag hade inte sett den trots att den var rätt nära, den smälte in i omgivningen, berättar hundägaren.

Älgen stod och åt på en björk i en trädgård. När en av kvinnorna gick fram för att fotografera blev älgen irriterad.

– Den la öronen bakåt, och kom sakta emot oss. Den stampade med klöven och gjorde ett litet utfall. Det kändes obehagligt eftersom den verkade aggressiv. Jag gick runt och fortsatte hemåt.

Efter en stund mötte hundägaren älgen en gång till.

– Någon sa att det var en fjolårskalv som hade förirrat sig, säger hundägaren.

Björn Granquist är kommunjägare i Katrineholm och var i Luvsjöområdet på söndagsmorgonen för att försöka skrämma iväg vildsvin.

– Vid 9.30 motade jag igenom alla skogsområden från väg 52 ner mot Luvsjön. Det är en sugga med tre kultingar som håller till i vassen vid norra delen av Lillsjön. Det kan ha fått andra djur att röra på sig.

Tidigare har Björn Granquist vid flera tillfällen motat bort en älgkviga som sökt sig till området mellan Sjölandsvägen och Claestorpsvägen. Han konstaterar att det antagligen finns något som lockar där, som en tomt med äpplen. Finns det god mat så kommer älgarna gärna tillbaka.

– Den kvigan betedde sig också hotfullt. Men jag har lyckats skrämma iväg den några gånger genom att gapa och skrika, och kasta pinnar i huvudet på den så att den skenat iväg västerut.

Om kvigan återkommer är nästa åtgärd att skjuta med ett paintballgevär på benen. Det svider ordentligt men skadar inte. Eventuellt beslut om avlivning är en polissak.

– Det är inte aktuellt just nu i alla fall. Det är en säkerhetsrisk att skjuta djur i tättbebyggt område så jag försöker med snälla metoder först.  

Älgar inne i stan är ingen ovanlig företeelse enligt Björn Granquist. Men älgar är flyktdjur och försvinner oftast iväg utan att bli sedda.

– Om man möter en älg ska man vända och gå därifrån. Ibland kan älgar tycka att det är deras plats, och då kan de komma emot en och se hotfulla ut. Då är det bara att gömma sig bakom ett träd. 

Oftast är det mat som lockar vilda djur till stan. Björn Granquist uppmanar alla plocka bort äpplen i trädgården, och ha ett uppsamlingskärl under fågelmataren. Nötter och frön som skvätter ut lockar både grävlingar och vildsvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!