Hon vill se uppsökande hjälp till hemlösa

Uppsökande verksamhet från socialtjänsten saknas, enligt Emma Dahl. Hon frågar nu kommunen vad som görs för att hjälpa hemlösa.

"Här hävdar man att man inte har några hemlösa; jag tror att det är största svårigheten för att påbörja ett arbete", säger Emma Dahl.

"Här hävdar man att man inte har några hemlösa; jag tror att det är största svårigheten för att påbörja ett arbete", säger Emma Dahl.

Foto: Arkiv/Carina Wising

Katrineholms kommun2019-10-31 06:39

Emma Dahl har i flera år arbetat med att försöka hjälpa hemlösa i Katrineholm. När hon började handlade det om tre personer; nu är det åtta, enligt henne. De hemlösa blir fler och problemet sjunker ned i åldrarna.

– Det är ganska stor grupp, i jämförelse med att det inte är en så stor stad, säger hon.

Socialtjänsten anser att några av de hemlösa har tackat nej till hjälp, enligt henne. Men Emma Dahl önskar uppsökande verksamhet som är mer anpassad efter de hemlösas villkor.

– Det jag ser skulle fungera är en plats där de är välkomna och får vara människor. En lokal med ett bord och en kaffebryggare. Socialtjänsten kan komma dit och knyta kontakter, säger Emma Dahl.

Samtal skulle kunna starta där, utan låsta dörrar och tider att passa.

– Jag försöker styra in dem på att ta hjälp av socialtjänsten, men de är så rädda. Att lita på folk är inte deras starka sida. Vissa har jag pratat med i flera år innan de kommer fram självmant och visar att de vill prata. Jag har jobbat mycket inom psykiatrin och vet att det tar lång tid skapa förtroende. Det måste man ha i åtanke, säger hon.

Att kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) hävdar att det inte finns några hemlösa i Katrineholm är ett stort hinder för att komma vidare, menar Emma Dahl.

Nu har hon ställt en allmänhetens fråga till kommunfullmäktige, inför mötet 18 november: "På vilket sätt har kommunen tänkt att hjälpa dessa utsatta människor till en bättre livsföring?"

Göran Dahlström har tidigare uttalat sig i samband med att kyrkan och kommunens personliga ombud efterlyste ett bemannat härbärge 2017:

– Jag fick en redovisning så sent som några månader sedan och socialförvaltningen anser inte att vi har några hemlösa i Katrineholm. Vi erbjuder människor tak över huvudet. Sen finns det en del som inte vill ta emot de erbjudanden som socialförvaltningen ger och då kommer man inte längre. Jag litar på att socialförvaltningen hanterar det på ett bra sätt, sa han då.

Han hänvisar nu till socialförvaltningen och till politiker i socialnämnden.

– Utgångspunkten är att det är socialförvaltningen som hanterar de frågorna. Det är inget som vi tänker hantera i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige, säger han.

Hur många hemlösa det finns i Katrineholm vill Göran Dahlström vänta med att svara på tills han samlat in fakta.

– Jag vill inte slänga ut saker som inte är underbyggt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!