Hårdare regler för uthyrning hos KFAB

Bidragstagare får det tuffare på bostadsmarknaden, när kommunala bostadsbolaget KFAB ändrar sin policy för att hyra ut lägenheter.

Flitens lampa ska lysa hos hyresgästerna, enligt nya direktiv från KFAB.

Flitens lampa ska lysa hos hyresgästerna, enligt nya direktiv från KFAB.

Foto: Arkiv/Anders Nilsson

Katrineholms kommun2019-12-13 17:00

En blivande hyresgäst ska kunna visa att den har en inkomst som är tillräckligt hög för att betala hyran. Förutom lön räknas till exempel inkomst från eget företag, a-kassa, studiemedel och pension.

I KFAB:s nya policy räknas inte längre "av myndighet beviljat stöd", till exempel barnbidrag och bostadsbidrag, som inkomst.

Precis som tidigare ska disponibel inkomst vara minst två gånger månadshyran. Nu ska en blivande hyresgäst även kunna styrka att den kommer ha inkomst i mellan tre och sex månader framöver.

Tidigare har nyanlända med etableringsersättning fått hyra bostad, men den möjligheten har nu tagits bort.

– Så att det blir svårare att flytta till Katrineholm om man inte har egen försörjning. Vi vill se till att vi inte får områden i Katrineholm där man inte går till jobbet. Vi vill ha en kultur med integration i stället för segregation, säger Fredrik Olovsson (S), styrelseordförande för KFAB.

Liknande åtgärder har vidtagits i bland annat Eskilstuna, där bidragstagare inte får hyra lägenhet i tre stadsdelar där andelen försörjningsstödstagare är hög.

Fredrik Olovsson påpekar att stockholmskommuner med hårt tryck på bostadsmarknaden ägnar sig åt "social dumpning": Ekonomiskt utsatta personer får hjälp av socialtjänsten i hemkommunen att flytta någonstans där det finns lägenheter.

– De betalar kanske några månaders hyra någon annanstans. Det ska man inte använda KFAB till. De kommunerna måste ta ansvar själva, säger han.

Även om vissa personer får det svårare på Katrineholms bostadsmarknad, menar han att förändringen kortar kön för de som får hyra.

– Det blir lättare att få bostad för den grupp som har arbete, säger Fredrik Olovsson.

Personer som har kortare anställningsavtal efter varandra ska inte drabbas av förändringarna. KFAB har lagt till meningen: "Särskild överenskommelse kan träffas med kommunen om uthyrning av sociala skäl."

1 februari 2020 träder förändringarna i kraft och de gäller nya hyresgäster.

Nästa vecka hade KFAB tänkt gå ut med information om förändringarna, som beslutades om under måndagens styrelsemöte. Detaljerna kring hur de nya reglerna ska tillämpas är inte klara än, enligt marknadschef Björn Johansson.

Bolaget har enligt honom inte haft problem med att bidragstagare inte betalar hyran.

– Vi kan inte helt bortse från att man har den här typen av inkomster, säger Björn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!