Här startar resan ut i vida världen

På skolgården finns en vitmålad karta över Sverige. Men eleverna i Sandbäckens fritidshem har just nu större vyer. De har checkat in för en kunskapsresa ut i stora, vida världen.

Katrineholms kommun 19 november 2019 18:04

”Håll passen redo!”, manar en röst i entrén till Lilla lekhallen, för dagen förvandlad till flygplatsterminal för utlandsflighter.
Eleverna som står på tur att släppas in kommer från Ringduvan. Den och fritidshemmets övriga avdelningar har precis gett sig i kast med ”Tema: världen”, ett flera veckors kunskapsprojekt.

Varje avdelning har tilldelats en världsdel. Sedan har eleverna fått välja ett land att forska om. 
– Vi lär oss om både olikheter och likheter mellan olika världsdelar och olika länders kulturer, säger fritidspedagogen Felicia Eriksson.
Projektet är utformat som en resa. När arbetet är färdigt, ska eleverna ”ta flyget” till varandras avdelningar och få veta en massa spännande saker om länderna.
Denna måndag är det incheckning och varje elev har gjort sig ett pass. Dessa visas upp vid incheckningen, där ”kontrollanterna” Petra Andersson och Marina Bildtse Vennerholm nitiskt granskar och stämplar varje handling. 
Därefter väntar säkerhetskontrollen. Barnen skannas av ”Securitasvakterna” Camilla Lundin och Tommy Lundmark.

Väl genom detta nålsöga, välkomnas eleverna till vänthallen med förfriskningar serverade av ”flygvärdinnan” Frida Nyqvist. Hon är, liksom kollegerna, klädd för rollen.
– Mamma jobbade på SAS som flygvärdinna så jag har lånat hennes gamla dräkt. Pappa var sjökapten i flottan och det är hans mössa Micke har på sig.
Micke är Mikael Brolin, fritidshemmets biträdande rektor, som denna dag agerar ”flygkapten”.
Barnen från Ringduvan ska resa till Egypten. Forskningen om landet är redan påbörjad. Bland annat har de skapat en modell av Cheops, Chefrens och Mykerinos. Pyramiderna ska målas i guldfärg och pyntas med egyptiska detaljer.

– Här ska det vara kanske mumier och kameler, pekar Liona.
Några av kamraterna berättar vad de hittills lärt. Till exempel att pyramiderna byggdes för att tjäna som gravkammare.
– De var speciella. Det vilar en förbannelse över dem, säger Victor allvarsamt om faraonerna som begravdes där.
När det i terminalen är dags att gå till gaten hälsar kapten Brolin välkommen till flight FK 275. När planet om sex timmar landar i Egypten väntas strålande väder.
– Jag har också fått veta att inträdet till pyramiderna för er kommer att vara gratis, säger kaptenen och försäkrar Ringduvan samma sak som de andra avdelningarna: en turbulensfri tur ut i världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa