Här skapar eleverna framtidens nyttiga fika

Vad händer om man byter ut sockret mot dadlar och smöret mot avokado? Elever på Lindengymnasiet har testbakat egna recept som ska vara både nyttiga och goda.

Ellen Svensson, Tilde Lundhe och Kajsa Andersson provsmakar sin kladdkaka med dadlar och avokado.

Ellen Svensson, Tilde Lundhe och Kajsa Andersson provsmakar sin kladdkaka med dadlar och avokado.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-11-29 23:00

Till en början råder viss rörighet i köket. De planerade nötterna måste av allergiskäl bytas ut. Mot vad – kokosflingor? Ska det vara vaniljsocker eller vaniljpulver? Det här är ju inget kryddmått utan ett matskedsmått! 

Men snart har tremannagrupperna hittat ett lugn och ett system. Degar blandas och bollar rullas.

Det är klass RL18 på restaurang- och livsmedelsprogrammet som nu involveras i kommunens folkhälsoarbete. Målet är att göra eleverna delaktiga i det hälsofrämjande arbetet och inspirera andra unga till en hälsosammare livsstil. 

För några veckor sedan besökte en dietist klassen och föreläste om klimatsmarta val, näringsinnehåll och specialkost. Sedan dess har eleverna spånat fram egna recept som ska vara nyttigare alternativ till frukost, mellanmål och fika. Några av recepten kommer sedan att spridas till kommunens verksamheter, bland annat skolkafeterior.

På fredagen var det dags att för första gången provbaka recepten, för att få veta hur de faktiskt smakar.

– Det har blivit jätteroliga recept men nu får de testa om de funkar, säger ansvariga läraren Daniel Nordin.

Målet är att recepten ska följa de nationella kostråden och dessutom vara klimatsmarta, hållbara, lättlagade och fantasifulla.

Anton Nordin ingår i en grupp som har tagit fram ett recept på blåbärsbollar. Till utseendet är de förvillande lika chokladbollar, men innehållet är något helt annat.

– De innehåller mandelsmör, kokosolja, vaniljpulver, dadlar, kokos och valnötter, förklarar Anton Nordin och Felicia Ridell.

De är nöjda med resultatet.

– Först var vi oroliga att det inte skulle bli gott, men vi har lyckats göra dem både nyttiga och goda.

I andra änden av rummet håller en trio på med en variant av kladdkaka.

– Den innehåller dadlar för sötma och avokado i stället för smör, förklarar Kajsa Andersson.

Läraren Daniel Nordin tror att kakan kan bli lyckad.

– Den blir nog fruktigare i smaken men annars lik en vanlig kladdkaka. Fett och socker är smakbärare men inte alls i den mängd som oftast står i recepten. I en kladdkaka kan man dra ner mängden socker rejält, säger han.

Kajsa Andersson har fler tips för att få till nyttigare fika:

– Man kan göra mycket med frön och nötter. Om man vill använda choklad kan man ta den som är 70-80-procentig, den är nyttigare, säger hon.

Tilde Stjernholm, Oliver Carmdahl och Oscar Wallin blandar degen till ett nyttigare filmjölksbröd, där sirapen är ersatt med sötningsmedel.
Tilde Stjernholm, Oliver Carmdahl och Oscar Wallin blandar degen till ett nyttigare filmjölksbröd, där sirapen är ersatt med sötningsmedel.
Karta: Lindengymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!