HÀr Àr stödet i sorgen endast ett samtal bort

Ingen ska behöva begrava sitt barn. Men döden tar inte sĂ„dan hĂ€nsyn. I NĂ€vertorpskyrkan hjĂ€lper drabbade förĂ€ldrar varandra att bearbeta sorgen – och lĂ€ka sina hjĂ€rtan.

FörÀldrarna i kyrkans sorgegrupper behöver inte vara troende för att delta. "Vi erbjuder oss att be för barnen. Men dÄ gör vi det efterÄt, nÀr deltagarna gÄtt. Om de vill", sÀger Ninni Ledfelt.

FörÀldrarna i kyrkans sorgegrupper behöver inte vara troende för att delta. "Vi erbjuder oss att be för barnen. Men dÄ gör vi det efterÄt, nÀr deltagarna gÄtt. Om de vill", sÀger Ninni Ledfelt.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2019-11-16 23:00

Av jord Ă€r vi komna. Till jord ska vi Ă„ter bli. 
Det Àr av intet tröst för den mamma eller pappa som förlorar ett Àlskat barn. SÄ hÀr diktar en mamma till sin enda son:
”I drömmen kom du till mig
Lade ditt huvud pÄ mitt bröst
Mamma, dé é lugnt, sa du med varm röst
Lade dig att sova pÄ mitt hjÀrta, sÄ varmt och tryggt
Jag kÀnner din vÀrme dÀr Ànnu
Kom du till mig i drömmen för att ta farvÀl, för att lugna mig
dÄ du gick din vÀg?
Det var ju dÄ, precis dÄ, du försvann in i medvetslöshetens land,
och du kom aldrig tillbaka mer”.

– Jag tror inte att man nĂ„gonsin kommer över en sĂ„dan förlust, men man kan komma igenom den. Med tiden sker en lĂ€keprocess. Man kan bli glad igen. Man kan leva igen. Men det finns ett före och ett efter vid ett barns död, absolut. 
Det sĂ€ger Ninni Ledfelt, prĂ€st i Katrineholmsbygdens församling, och öppnar till ett rum dĂ€r höstljuset faller in i församlingshemmet. 
”Samtal pĂ„gĂ„r”, stĂ„r det pĂ„ ett hjĂ€rtformat anslag pĂ„ dörren. Det Ă€r hĂ€r NĂ€vertorpskyrkans sorggrupper för mammor och pappor samlas för att bearbeta sin smĂ€rta.
– Deras behov av att samtala Ă€r speciellt. Dels Ă€r det ett stort trauma att förlora sitt barn, dels Ă€r det ovanligt. Ens barn ska inte gĂ„ bort före en sjĂ€lv. Det finns nĂ„gonting djupt overkligt med det.

MÄnga mÀnniskor som förlorat en nÀrstÄende mÄr bÀttre av att dela sina upplevelser och sin sorg med andra i samma situation. Svenska kyrkan i Katrineholm erbjuder sedan tidigare samtal i sorggrupper för personer som mist sin make eller maka eller Àr anhöriga till en person som tagit sitt liv. Men det Àr inte sjÀlvklart att de som förlorat sitt barn skulle kÀnna sig hemma i dessa sammanhang, resonerade kyrkan.
SmĂ„barnsförĂ€ldrar i sorg har generellt bĂ€ttre möjligheter att finna stöd i sin sorg i kretsen av jĂ€mnĂ„riga, familj, vĂ€nner och i olika forum pĂ„ nĂ€tet. NĂ€vertorpskyrkan kompletterar det med samtalsstöd riktat Ă€ven till dem vars barn gĂ„tt bort i tonĂ„ren eller som vuxna. 

– Vi kom upp med idĂ©n bland annat dĂ„ vi i samband med begravningar kunde se att Ă€ldre förĂ€ldrar lĂ€tt faller mellan stolarna.
PrÀsten Ledfelt leder dessa grupper med stöd av volontÀren Susanne Lindh, sjÀlavÄrdare som annars arbetar som församlingsassistent i Bettna. De vÀlkomnar, förklarar förutsÀttningarna och startar samtalen nÀr de ofta anspÀnda deltagarna möter varandra första gÄngerna. DÀrefter tar Ledfelt och Lindh vanligtvis ett steg bakÄt.
De Ă€r möjliggörare, som Ledfelt sĂ€ger. Det Ă€r deltagarna som utför arbetet – genom att berĂ€tta. 
Om sina respektive barn, frĂ„n vaggan genom uppvĂ€xten till hens liv som vuxen. Om barnets sjukdom, kanske. Om döden, absolut, och allt det som dĂ€refter följer: chock, ilska, skuld, övergivenhet. 

Men de pratar ocksÄ om sÀtt att andas i sorgen och hitta vÀgar ut.
– Det Ă€r oerhört lĂ€kande att fĂ„ berĂ€tta för nĂ„gon som förstĂ„r. Jag har varit prĂ€st i 20 Ă„r och har begravt mĂ„nga mĂ€nniskor. Men jag förstĂ„r inte, jag har ju inte begravt ett eget barn.
Ledfelts erfarenhet Ă€r att gruppsamtalen Ă€r djupt meningsfulla och till hjĂ€lp för deltagarna att gĂ„ vidare. Även hon sjĂ€lv som medmĂ€nniska och prĂ€st pĂ„verkas.
– Jag lĂ€r mig oerhört mycket om mĂ€nniskors övervĂ€ldigande styrka och klokskap. Att vĂ„ga möta okĂ€nda mĂ€nniskor i grupp, lĂ€gga hela sitt hjĂ€rta pĂ„ bordet men i en sĂ„ skör situation samtidigt vara ett stöd för andra 
 det Ă€r nĂ„got oerhört vackert.

Kyrkans sorgegrupper för förÀldrar har hittills bestÄtt av mellan tvÄ och Ätta personer som trÀffas under ett Är. Flera djupa vÀnskaper har utvecklats.
Kyrkans sorgegrupper för förÀldrar har hittills bestÄtt av mellan tvÄ och Ätta personer som trÀffas under ett Är. Flera djupa vÀnskaper har utvecklats.
Tips till en vÀn

Runt den som drabbats av en förlust rullar livet vidare som vanligt. Även om vi har allt lĂ€ttare för att prata om döden, tycker Ninni Ledfelt, kĂ€nner mĂ„nga obehag för att nĂ€rma sig den som drabbats av en förlust. Gör inte det, rĂ„der hon:
"VĂ€nta inte för att du inte vet hur eller vad du ska sĂ€ga. Ta den kontakten direkt. SĂ€g till exempel 'Jag vet vad som hĂ€nt. Vill du prata om det?' Lyssna hellre Ă€n prata. Och ta med fĂ€rdiglagad mat – att Ă€ta tillsammans Ă€r ofta befriande".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!