Under två års tid har Andreas Peterzén varit såväl digitaliserings- som kommunikationschef i Katrineholms kommun, men nu slipper han dubbla roller. Den 13 januari tog Pascal Tshibanda över stafettpinnen som ny kommunikationschef.
– Jag är inne på tredje arbetsveckan och det känns jättebra. Katrineholm är en väldigt välorganiserad kommun, säger han.
Nu genomförs en omorganisation som innebär att samtliga kommunikatörer kommer att samlas under kommunledningsförvaltningens tak.
– Vi är nio med mig och sedan finns det en vakans. Det är en helt ny avdelning som vi ska få att fungera så bra som möjligt. Jag har gjort den här hopslagningsresan tidigare och det innebär att vi kan använda våra resurser mycket effektivare.
Falköpingsbon Pascal Tshibanda har inga tidigare kopplingar till sin nya arbetsort.
– Inte mer än att jag har spelat mycket handboll och minns Katrineholms storhetstid inom idrotten. Jag har mycket att lära, men ibland är det bra att få in folk med andra erfarenheter.
Under sina första veckor har han besökt kommunens förvaltningar för att möta medarbetare ute i verksamheterna.
Några planer på att flytta till Katrineholm har han inte utan pendlar till och från hemorten.
– Jag har fru och två barn som är rotade i Falköping och det går utmärkt att pendla hit.
Tshibanda började sin yrkesbana som journalist på Sveriges radio och har därefter arbetat som bland annat vd för det kommunala bolaget Green Tech Park i Skara och som kommunikationschef i Falköpings kommun.
Han kommer närmaste från tjänsten som kommundirektör i Vänersborg och den 2 september 2019 blev han uppsagd med omedelbar verkan. Efter ett pressmeddelande, där man hänvisade till bristande förtroende och "att vi inte delar synen på hur ledarskap ska bedrivas i Vänersborgs kommun", lades locket på och Pascal Tshibanda erhöll ett avgångsvederlag motsvarande tolv månadslöner.
Utan att gå närmare in på vad som föranledde uppsägningen konstaterar Tshibanda att det inte hör till ovanligheterna att kommundirektörer blir kortvariga på sin post.
– Min företrädare fick också gå på dagen. "Medellivslängden" för en kommundirektör är två år och jag klarade två år och en månad. I rollen som kommundirektör blir man ofta en del i de politiska motsättningarna och vi var flera som fick gå under samma tid, säger Pascal Tshibanda.
Han framhåller sina två år på posten som mycket positiva. Efter en turbulent höst var det slumpens vägar som ledde honom till hans nuvarande tjänst i Katrineholm.
– Jag satte mig och funderade på hur jag kan göra störst nytta för demokratin och var jag har haft roligast under mitt yrkesliv och det var under mina år som kommunikationschef. När jobbet i Katrineholm dök upp sökte jag och fick ett jättegott intryck redan under anställningsintervjun.
Vid sidan om arbetslivet har Pascal Tshibanda kontinuerligt utbildat sig i Storbritannien och har bland annat en masterexamen i hållbar utveckling.
Nu väntar en händelserik vår på nya arbetet, inte minst då en ny kommunikationspolicy vara på plats senast den 30 juni.
– Det finns en tydlighet i Katrineholm och kommunplanen är central i det dagliga arbetet. Det råder ingen tvekan om vad vi ska jobba med och det finns goda förutsättningar. Vi har ett demokratiuppdrag och jag ser att vår roll i första hand är att förklara den kommunala verksamheten för medborgarna.