Han är glad att bli av med engelsmännen

Han är brexitmotståndaren som till slut fick nog. I dag säger sig Richard Barry vara glad att engelsmännen lämnar EU.

Richard Barry bor i Katrineholm och har länge varit kritisk till brexit. Men nu när beslutet är taget känner han sig ändå nöjd.

Richard Barry bor i Katrineholm och har länge varit kritisk till brexit. Men nu när beslutet är taget känner han sig ändå nöjd.

Foto: Henrik Wising / Kirsty Wigglesworth (TT)

Katrineholms kommun2020-01-31 18:12

På onsdagskvällen togs det sista avgörande beslutet. Med 621 röster mot 49 röstade Europaparlamentet ja till Storbritanniens utträde ur EU, brexit. Den 1 februari lämnar landet formellt unionen.

Richard Barry bor i Katrineholm och har i flera tidigare artiklar uttalat sig mycket kritiskt mot brexit. Han är irländare från början, men bodde och arbetade i många år i England innan han bosatte sig i Sverige.

Han har beskrivit brexit som den dummaste idén engelsmännen haft på 70 år. Men när utträdet nu är ett faktum, är han snarare nöjd.

– Efter 3,5 år har jag tröttnat på brexit. Nu vill jag bara bli av med engelsmännen! Det är bättre att de är ute ur klubben i stället för att vara kvar och gnälla.

Genom brexitprocessen säger han sig ha fått en förståelse för varför utträdet är så viktigt för många britter.

– De vill inte känna sig begränsade, de hatar regler. I Sverige älskar man stabilitet, men i England vill man ha konstant förändring. Där finns en stark patriotism och man tycker att man är annorlunda och speciella. Hela brexit är ett fåfängt projekt.

Richard Barry tror att utträdet kommer att få stora konsekvenser, men inte på en gång.

– Fram till årsskiftet kommer allt att stå stilla och vara som vanligt, det kommer bara att vara känslomässiga konsekvenser. Men nästa år kommer det att börja märkas. Landet kommer inte att få samma intäkter men större utgifter. Det kommer att bli en tioårsperiod av ombalansering. Det kommer inte att bli fler jobb utan de kommer att ersättas med robotar, spår han.

Han befarar också att Ryssland kommer att köpa upp de bästa fastigheterna i landet, Kina kommer att ta en maktposition i samhället genom bland annat telecombranschen och att Storbritannien kommer att teckna ofördelaktiga avtal med USA.

– Det är stor risk att England faller offer för sina egna ambitioner. Det kan ta 15–20 år innan alla konsekvenser är utredda, tror Richard Barry.

För egen del berörs han inte så mycket av utträdet, eftersom han är irländsk medborgare. Men han känner till britter med irländska mor- och farföräldrar som nu snabbt ansöker om att även få ett irländskt pass, för att fortsätta vara en del av den europeiska unionen.

Richard Barry vill nu att EU fokuserar på andra saker, efter att i tre år mest ha ägnat sig åt brexit.

– Jag hoppas att EU skriver en ny agenda och börjar satsa mer på klimatfrågan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!