Gratis kulturskola om V får igenom förslag

Familjens plånbok ska inte hindra barn från att lära sig dansa eller spela musik. Det är dags att slopa avgiften till Kulturskolan, tycker Vänsterpartiet.

Läraren BrittMarie Järnström Lindell tillsammans med Oliver och Axell Maye i samband med öppna Kulturskolan i vintras. Vänsterpartiet föreslår nu att all skolans verksamhet ska vara avgiftsfri.

Läraren BrittMarie Järnström Lindell tillsammans med Oliver och Axell Maye i samband med öppna Kulturskolan i vintras. Vänsterpartiet föreslår nu att all skolans verksamhet ska vara avgiftsfri.

Foto: Carina Wising

Katrineholms kommun2019-10-01 13:57

Med en motion till kommunfullmäktige föreslår Tony Rosendahl, Anita Johansson och Thomas Selig nu att kommunala Kulturskolan ska göras avgiftsfri.

Det är en fråga om jämlikhet, menar V:s fullmäktigegrupp.

– Ingen ska stängas ute från den glädje som kulturellt skapande kan ge. Inga barn ska behöva höra vid köksbordet att familjen tyvärr inte har råd att låta dem lära sig spela musik, kommenterar gruppledaren Rosendahl.

V:s syn på avgiftssystemet är inte nytt. Så sent som i sin förra kommunbudget tog partiet tydligt ställning för att det bör slopas. I Vänsterpartiets vision om ett Katrineholm som är till för alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, är frågan om jämlika villkor för barn och unga en hörnsten.

I sin budget föreslog V att det under 2019 skulle utredas vad det kostar att ta bort Kulturskolans elevavgifter och instrumenthyror. Nu går partiet steget längre och föreslår utan en konsekvensanalys att avgiften rätt och slätt slopas. Det anses vara är en stor och avgörande fråga att alla barn i kommunen ges möjligheten att prova på olika kulturyttringar.

Partiet hänvisar i sin motion till FN:s barnkonvention och dess mål om att alla barn ska ha lika möjlighet till kultur. Barnkonventionen kommer, efter riksdagsbeslutet förra sommaren, att bli en del av svensk lagstiftning under nästa år.

”Därför ligger det också rätt i tiden för att införa en avgiftsfri kulturskola i Katrineholm", skriver Vänsterpartisterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!