Gottoteket slår igen för gott efter 20 år

Vikande omsättning och tuff konkurrens från matbutiker och lågpriskedjor har fått godishandlaren Jan Altunsu att ta ner skylten.

Över skyltfönstren är lappar om att butiken upphör uppsatta. Vid nyår stänger Jan Altunsu Gottoteket för gott.

Över skyltfönstren är lappar om att butiken upphör uppsatta. Vid nyår stänger Jan Altunsu Gottoteket för gott.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholms kommun2019-12-17 10:23

Hyllorna börjar gapa tomma på Gottoteket. Utförsäljningen är i full gång och en man som tittar förbi för att köpa lite sötsaker tittar sig förvånat omkring och frågar Jan Altunsu bakom disken:

– Jasså, ska du slå igen efter alla år. Köper folk inte godis längre?

Vid nyår stängs Gottoteket för gott och för Jan Altunsu är det både en lättnad och en sorg att beslutet är fattat.

–  Det är klart att jag är lite ledsen inombords, men vad ska man göra. Det är som om man tagit hand om en hund i 20 år och sen dör den plötsligt. Det känns tomt, men det ska ändå bli skönt att slippa ansvaret. Det har varit tufft och jag har varit nära att gå in i väggen för att jag har jobbat för mycket. 

Jan Altunsu konstaterar att hans butik har drabbats hårt av en allt tuffare konkurrens.

–  När vår familj startade Gottoteket sålde inte matbutiker lösgodis som de gör numera. Man kunde ju aldrig ana att det skulle etablera sig så många nya mataffärer och lågpriskedjor som säljer godis i Katrineholm. Centrumhandeln har blivit allt sämre och familjerna kommer inte ner på stan och handlar godis som förut.

Gottoteket öppnades 1999 på Köpmangatan 10 av Jan Altunsus familj och tanken var att han bara skulle vara med vid uppstarten av företaget.

–  Jag pluggade på KTH till elektroingenjör, men vid IT-kraschen år 2000 var det jättesvårt att få jobb. Jag tänkte jobba ett par år tills konjunkturen vände, men tiden har bara flugit iväg. Det har varit roligt att jobba här, säger Jan Altunsu som driver Gottoteket.

Själv bor han i Södertälje och har pendlat till Katrineholm sex dagar i veckan i nästan 20 år. 

– Det har inte varit någon belastning och jag har många pendlarkompisar, men det är klart att det vore bättre att hitta jobb närmare hemmet. Samtidigt har jag haft så många trevliga kunder i alla dessa år och jag tycker om Katrineholm. 

Jan Altunsu säger att han framför allt kommer att sakna alla ungdomar och stamkunder.

– Jag har sett ungdomar, som handlat sen de var små, växa upp. Nu är de i 25-årsåldern och kommer in med sina egna barn. Jag är väldigt tacksam mot alla kunder som har handlat och mina hyresvärdar, familjen Ydewall, som varit ett väldigt stort stöd för mig.

Vad ska du göra efter Gottoteket?

– Ärligt talat vet jag inte. Jag får vidareutbilda mig och söka jobb så fort som möjligt. Sen ska jag tillbringa mer tid med min ettåriga dotter Vanessa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!