Golv sjönk vid bygge – fasad har förstärkts

Fasaden intill det pågående husbygget i kvarteret Pionen har förstärkts. Orsaken är att ett golv inne i fastigheten har sjunkit.

Det grävs, pålas och sprängs för fullt inför husbygget i kvarteret Pionen. Fastigheten intill har fått stabiliseras efter att ett golv sjönk flera centimeter.

Det grävs, pålas och sprängs för fullt inför husbygget i kvarteret Pionen. Fastigheten intill har fått stabiliseras efter att ett golv sjönk flera centimeter.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-10-15 15:48

Husbygget i kvarteret Pionen i centrala Katrineholm märks tydligt i omgivningen. Främst på grund av ljudet från maskinerna och vibrationerna från pålningen och sprängningarna. Men i den intilliggande fastigheten, som bland annat inrymmer en plåt- och ventilationsutbildning, har bygget märkts extra mycket. Där sjönk nämligen golvet.

– Konstruktionen är gammal, sedan början av 1900-talet, och golvet har satt sig litegrann, ungefär tre centimeter längs en 30 meter lång sträcka. Det hände nog när vi grävde. Då rann det ut lite sand och underminerade golvet, säger byggherren Rune Tegelstaden.

Fastigheten har tidigare använts av SKF som gjuteri och därför finns det rännor i golvet. Det var en betongkant mellan en sådan ränna och ytterväggen som har sjunkit. Följden blev en spricka i både golvet och ytterväggen, som skapade viss oro på skolan. 

– De blev lite oroliga, så nu har vi vidtagit säkerhetsåtgärder och stabiliserat grunden både inne och utanpå fasaden, säger Rune Tegelstaden.

Enligt Rune Tegelstaden är händelsen ingenting allvarligt, och inget som påverkar fastighetens konstruktion. 

– Nej, det är inte stommen som har sjunkit utan golvet. 

Däremot påverkar skadan det fortsatta arbetet på platsen, som måste gå försiktigare fram.

– Vi vill inte ta några risker, så vi kommer att gå fram etappvis längs fasaden. Vi schaktar och gjuter några meter, innan vi schaktar nästa del. Vi behåller en hög schaktkant kvar som stöd, säger Tegelstaden.

Karta: Pionenbygget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!