På lördag den 9 november firas Arkivens dag i hela Europa. I Katrineholm kan den som är intresserad av sin stads historia ta en promenad till Katrineholms kommunarkiv och till kulturhuset Ängel. Här kan man kika i samlaren Elin Håkanssons kokbok, möta byråchef Göta Rosén och se hur den Socialdemokratiska kvinnoklubben arbetade under krigstiden.
Katrineholms arbetararkiv har hörsammat det gemensamma temat gömt och glömt och gräv djupt i arkiven. Med anledning av att den Socialdemokratiska kvinnoklubben i Katrineholm firar 100 år har en arbetsgrupp funderat över vad som gömts och glömts om kvinnoklubbarnas arbete.
I den jubilerande föreningens historiska garderob hittades en hel förening, en som föregick den nuvarande, och information om hur den arbetade under krigs- och beredskapstiden.
"Sverige må ha undvikt regelrätt krig, men fredstider var det definitivt inte, vilket framgår tydligt ut bland annat Sköldinge kvinnoklubbs handlingar", berättar Jennie Fornedal i arbetsgruppen.
Lite glamourösare fynd är gästböckerna från Folkets park och hälsningarna från väggarna bakom scenen vid Östdals hage.
Katrineholms arbetararkiv visar tre utställningar på kulturhuset Ängeln.
I Katrineholms kommunarkiv har Roland Blomkvist valt att göra utgå från Katrineholms-Kurirens artikelserier Nostalgi och Det var då. Med bilder i kommunarkivet som utgångspunkt berättar han historien om staden, husen och människorna. Ett berättande som Roland Blomkvist fått Arkiv Sörmlands arkivpris och Katrineholms-Stora Malms kulturpris för.
Besökarna får möta personen bakom Göta livgarde, Göta Rosén från Katrineholm, som blev Socialstyrelsens chef. Hanna Andersson som drev järnvägshotellet i Katrineholm och Elin Håkansson som donerade sina samlingar till Katrineholm.
Den gamla kyrkogården vid Nordanåsbron och kyrkbygget i Katrineholm i början av 1900-talet uppmärksammas också.
Tillbakablickarna visas i en skärmutställning, klippböcker, och foton och inbjudningskort från Elin Håkanssons samlingar.
– Bland annat visar vi Elin Håkanssons kokbok. Det är både handskrivna recept och urklippta recept i boken, säger Roland Blomkvist.
För att hinna ta hand om besökarna under Arkivens dag har Roland Blomkvist hjälp av två personer.
– I genomsnitt brukar vi ha 200 besökare, men det beror på vädret. Om det är ruskväder stannar folk hemma, om det är fint höstväder tittar folk in när de är ute och promenerar.