Fortsatt stor skillnad i matkostnad per elev

På ett år har kostnaden för skolmaten i Katrineholm stigit med 1 200 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik.
På ett år har kostnaden för skolmaten i Katrineholm stigit med 1 200 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik.

Skillnaden i kostnad för skolmat i Katrineholms och Vingåkers kommunala grundskolor har krympt. Men den är fortfarande stor.

Katrineholms kommun 30 oktober 2019 15:32

Det visar färsk statistik från Skolverket som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. 
Siffrorna avser 2018 års kostnader. Då lades 7 200 matkronor per elev i Vingåkers grundskolor, vilket är den högsta summan i hela Sörmland.

I Katrineholm var motsvarande kostnad 6 000 per elev. Jämfört med 2017 var det drygt en tusenlapp mer. Skillnaden mot grannkommunen Vingåker har därmed minskat.
Hur mycket pengar landets kommuner avsätter till grundskolans måltider varierar kraftigt. Allra mest lägger Bergs kommun i Jämtland: 14 700 kronor per elev. Minst lägger Partille, 3 900 kronor. Med det är inte nödvändigtvis så att "smakar det så kostar det". Och jämförelser av kostnadssiffror ska göras försiktigt.
Det påpekar Eva Sundberg, sakkunnig vid Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

– Det finns ingen självklar korrelation mellan hur mycket pengar man lägger och kvaliteten på maten. En låg kostnad kan till exempel bero på att man har kompetenta kockar som kan laga god mat på billiga råvaror.
Skolverkets statistik ska inkludera till exempel kostnader för personal, livsmedel, transporter och administration. Men hur och med vilken riktighet kommunerna tagit fram sina siffror kan skilja sig åt. Eva Sundberg påminner också om att det finns stora skillnader i landet för hur skolans måltidsverksamhet är organiserad, vilket påverkar kostnaden.
Det svenska snittet för skolmat per elev ligger på 6 400 kronor, vilket placerar Vingåker över snittet och Katrineholm strax under.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa