Företagarna: Alla är väldigt oroliga

Coronaepidemin slår hårt mot näringslivet. "Alla är väldigt, väldigt oroliga nu", konstaterar Företagarnas ordförande Håkan Bennetoft.

Håkan Bennetoft är ordförande för Företagarna i KFV-området. Många av medlemmarna är oroliga.

Håkan Bennetoft är ordförande för Företagarna i KFV-området. Många av medlemmarna är oroliga.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Katrineholms kommun2020-03-21 20:19

Coronasmittan och de åtgärder som vidtas för att begränsa den drabbar ekonomin hårt såväl globalt som i Sverige, och lokalt i Katrineholm, Vingåker och Flen.

Håkan Bennetoft är ordförande för Företagarna i KFV-regionen. Han bekräftar att det finns stor oro.

– Självklart drabbas mer eller mindre alla företag av det här. Det är framför allt kassaflödena som stryps, säger han.

Turismbranschen hör till dem som drabbas hårt. Men även den i Katrineholm rikligt representerade verkstadsindustrin riskerar att bli lidande, enligt Bennetoft. I veckan som gått har det kommit besked bland annat om att Scania, men även andra bilfabriker i Sverige, stänger.  I Katrineholm finns många underleverantörer till fordonsindustrin. Verkstäder som i förlängningen riskerar att drabbas när stora fabriker stoppar produktionen. 

Håkan Bennetoft välkomnar regeringens åtgärder för att försöka dämpa den ekonomiska nedgången och rädda så många företag som möjligt. Det handlar om uppskov med skatter, exempelvis. Även bankerna har ett ansvar att hjälpa till genom att vara generösa med lån som kan överbrygga den värsta krisen, och att låta lån vara amorterings- och räntefria under en tid, menar Bennetoft.

Småföretagarnas riksförbund vill se fler och mer långtgående åtgärder, och har kommit med en rad förslag på sådana. Dit hör att småföretag ska kunna förklaras "vilande" under en tid och att småföretagare därigenom får rätt till a-kassa. Man vill också att systemet med korttidspermitteringar kommer igång snabbt, så att pengar kan betalas ut redan nu. "Det går inte att vänta för att genomföra all byråkrati nu, för då har företagen gått i konkurs innan ansökan granskats ", skriver organisationen.

Håkan Bennetoft tycker dock att det är svårt att säga exakt vilka ytterligare åtgärder regeringen borde vidta. Allt beror på hur länge den innevarande krisen varar.

– Vi vet inte hur lång tid det här tar. Om det fortsätter över sommaren och hösten så behövs det så klart mer. Men om det planar ut om någon månad eller två, då ser det helt annorlunda ut.

Tills vidare uppmanar han alla att så gott det går stötta de lokala företagen. Kan eller vill man inte äta ute, finns ofta möjligheten att köpa hem mat, exempelvis.

– Och vill man inte sitta på kafé kan man kanske köpa en bulle och ta hem i stället. Nu gäller det att alla ställer upp och hjälper till, säger Håkan Bennetoft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!