I sin granskning konstaterar Riksrevisionsverket att SSM brustit i sin tillsyn av landets kärntekniska anläggningar, bland annat av kärnkraftverken.
Det handlar om att tillsynen av fysiskt skydd och informationssäkerhet vid anläggningarna inte varit tillräckligt omfattande.
Riksrevisionen har inte granskat hur själva säkerheten vid Sveriges kärnkraftverk ser ut, utan man har tittat på hur SSM skött sitt uppdrag.
Det är de som driver anläggningarna som är ansvariga för säkerheten. Men SSM har ansvar för tillsynen av säkerhetsarbetet. Det kan handla om att granska hur it-säkerheten sköts vid de kärntekniska anläggningarna och om hur känslig information hanteras, men också om hur skyddet mot intrång vid exempelvis kärnkraftverken ser ut.
Från SSM håller man i allt väsentligt med om den kritik som Riksrevisionen har framfört.
En viktig anledning till att inspektionerna inte har kunnat utföras i den omfattning som de ska, har varit att myndigheten saknat personal. Det förklarar Emil Jorpes, tillförordnad enhetschef för nukleärt säkerhetsskydd vid SSM.
– Vi har under en tid haft en stor personalomsättning, konstaterar han.
Och en anledning till detta är myndighetens flytt från Solna till Katrineholm. I samband med flytten valde många medarbetare att inte följa med.
Emil Jorpes framhåller dock att man nu har lyckats bygga upp kompetensen igen – och att så gott som alla myndighetens medarbetare nu är placerade i Katrineholm. Det gör att tillsynen nu fungerar som den ska igen, enligt Jorpes.