Fler vildsvin har sökt sig till villaområdena

Vildsvinen är ett fortsatt problem kring gamla Scania, Genne och Värmbol. Kommunjägaren rekommenderar vitt snöre runt trädgården.

Djur från ytterligare en kull har sökt sig till bebyggelsen. Kommunjägaren Björn Granquist gör vad han kan för att få bort vildsvinen.

Djur från ytterligare en kull har sökt sig till bebyggelsen. Kommunjägaren Björn Granquist gör vad han kan för att få bort vildsvinen.

Foto: Henrik Wising/Ingvar Karmhed / Svd / TT

Katrineholms kommun2019-11-26 16:32

Under måndagen var det många som hörde av sig till kommunjägaren Björn Granquist och bad om hjälp. Normalt har han en eller två påringningar i veckan. Men under måndagsförmiddgen slutade han räkna efter det tionde samtalet.

Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat om en sugga och tre kultingar som rör sig i området. Men i det här fallet handlar det om djur från en annan kull.

– De är ute på egen hand och vimsar runt och de har gått bärsärk på ett större antal tomter, berättar Björn Granquist.

Orsaken till att en ny kull dykt upp kan bero på att det förekommit jakt i deras område.

– Då blir vildsvinen störda och då flyttar de sig. Har de inte morsan med sig finns det risk att de parkerar någonstans inne i stan, säger Björn Granquist.

Han gör vad han kan för att jaga vildsvinen.

– Jag smyger ofta runt och ser om de dyker upp någonstans. Många tror att det är kommunens ansvar när gräsmattan blir uppäten men så är det ju inte. Kommunen äger inga vildsvin.

På kommunens hemsida finns dock en rad tips på vad man kan göra för att hålla vildsvinen borta från tomten. Ett tips är att investera i ett stängsel. Enligt Björn Granquist fungerar det även att sätta upp ett vitt snöre 20-25 centimeter ovanför markytan.

– Det är ett välbeprövat knep som använts läge. Snöret ska vara hårt spänt och sitta lågt, säger han.

Vildsvinen går nämligen inte nära då.

– Har de en gång gått på ett elstängsel så gör de inte om det, säger Björn Granquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!