Fler tillsyner ska hjälpa VSR spara 600 000

Personalen och stationerna ser ut att vara räddade. Nu ska 600 000 kronor i stället sparas in genom spridda åtgärder.

Katrineholms kommun 22 oktober 2019 10:07

Stationer var hotade och en brandinspektör riskerade att få gå. Flera drastiska förslag kom när det uppdagades att VSR, Västra Sörmlands räddningstjänst, måste spara 600 000 kronor. Men när förslagen nu tröskats igenom och direktionen klubbat sitt beslut, är såväl stationer som befintlig personal räddade. I stället ska en rad mindre åtgärder göra att budgeten för 2020 kommer i balans.

– Det handlar om besparingar rakt över organisationen. Bland annat kommer vi att bli väldigt restriktiva med att tillsätta vakanser, säger förbundschefen Anette Lundin.

En annan åtgärd är att öka intäkterna inom det förebyggande arbetet. Exempelvis genom utbildningar och fler tillsyner. Här har VSR lärt av andra räddningstjänster.

– Vi har haft dialog med Örebro om hur många tillsyner de genomför per år och medarbetare, säger Anette Lundin.

Håkan Persson (S) är ordförande i Västra Sörmlands räddningstjänstförbund. Han tror att åtgärderna kan fungera bra.

– Vi hade sagt innan att vi inte skulle jobba med osthyveln, men när vi tittade igenom det på nytt såg vi att vi kunde slimma verksamheten, säger han.

Så här i efterhand önskar han att det här beslutet hade tagits redan från början.

– Det blir alltid oroligt när man pratar om personalneddragningar. Och många i allmänheten satte nog morgonkaffet i vrångstrupen när de fick läsa i tidningen att deras station kunde läggas ner. Brandstationerna står för mycket psykologiskt, det är viktigt att ha dem i sin närhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa