Bakom rapporten står SKR, Sveriges kommuner och regioner, samt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Det är många faktorer som vägs in i sammanställningen, bränder, våldsbrott, antal personer intagna på sjukhus, antalet anmälningar om skadegörelser, utbildningar i räddningstjänstens regi, responstider från räddningstjänst och ambulans samt svar från medborgarna på frågor om hur man upplever tryggheten i kommunen.
Katrineholm hamnar på plats 181 i jämförelsen, av landets 290 kommuner, när faktorerna personskador, bränder, våldsbrott och stöldbrott vägs samman. Siffrorna är ett medeltal av det som anmälts och registrerats i kommunen åren 2016-18 och siffrorna är alltså inte dagsaktuella.
– Vi använder snarast de här siffrorna för att titta tillbaka på hur det har sett ut över en längre period, men vi arbetar inte med dem som grund för den aktuella lägesbilden, konstaterar Tobias Plantin, säkerhetschef i Katrineholms kommun.
Vingåker hamnar på plats 143, nära medelvärdet på listan. Flen hamnar på plats 225, sämst i länet. Bästa placering i Sörmland får Trosa, som ligger på plats 46, följt av Gnesta på plats 56.
– Tittar vi på vår statistik är Flen och Katrineholm generellt ganska lika. De flesta våldsbrotten sker inomhus. Kanske är vi bra på att få folk att anmäla. Generellt sett sker våldsbrotten utomhus mellan folk som har någon form av relation, som är bekanta, eller är i samma gäng. Gatuvåldet som det såg ut för tjugo år sedan är helt borta här, säger Dennis Ejdvinsson, kommissarie vid polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Han vill dock betona att han ännu inte hunnit läsa Öppna jämförelser i detalj och att han uttalar sig generellt.
I Katrineholm vårdades 8,3 personer på sjukhus, jämfört med 9,1 i Vingåker, återigen per tusen invånare. Utvecklade bränder i Katrineholm var 0,63 per tusen invånare, i Vingåker 0,4. Medianvärdet för alla kommuner är 0,5.
– 0,4 är bra, det är nära gröna siffror i Vingåker. När det gäller Katrineholms resultat önskar jag att det vore lite lägre. Siffrorna för 2019 är inte med här, men vi har fått färre bränder i byggnader. Det har gått ner från 71 bränder 2018 till 50 under 2019, säger Mattias Gårdholt, räddningschef vid Västra Sörmlands räddningstjänst.
För att svara på frågan om vad räddningstjänsten kan göra för att minska antalet bränder, hänvisar Gårdholt till en annan faktor i mätningarna:
– Då får vi titta på tabellen "förebygga och hantera bränder". Där ser man att Katrineholm ligger över medianen när det gäller att utbilda och informera. 56 personer per tusental har utbildats. Det är anställda i kommunen och inom företag som vi haft utbildningar med. Vingåker ligger på samma antal.
Jämför man exempelvis anmälda våldsbrott åren 2004-2006 med åren 2014-2016, som görs i SKR:s rapport, har anmälningarna ökat med 22 procent i Katrineholm. Anmälda stöldbrott ligger på 36,9 per tusen invånare, en minskning med 26 procent jämfört med 2004-06. Det är också mindre än i jämförbara kommuner, enligt SKR. Anmälningarna om skadegörelse har dock ökat, till 11,7 per tusen invånare.
I Vingåker har 11,4 våldsbrott per tusen invånare anmälts åren 2016-18. Det är en ökning med 24 procent sedan förra samlade mätningen, som rörde 2014-16. Stöldanmälningarna i Vingåker har minskat till 27,1 per tusen invånare, och det är på samma nivå som i andra liknande kommuner.