Färre platser när fiken öppnar sina uteserveringar

När värmen har hittat tillbaka till Katrineholm är det många som vill ta en fika ute i solen. Nu öppnar de lokala kaféerna sina uteserveringar, men det blir färre platser under bar himmel i år.

Matilda Kekokangas njuter i solen på sin uteservering.

Matilda Kekokangas njuter i solen på sin uteservering.

Foto: Anton Comstedt

Katrineholms kommun2020-04-22 06:13

Espresso House på Köpmangatan öppnade sin uteservering redan den 1 april. Matilda Kekokangas jobbar på fiket och säger att en del folk har suttit utomhus när solen har tittat fram. 

– Vi fick öppna upp den lite tidigare än vad vi vanligtvis brukar göra. När vi väl fick godkänt för det så passade vi på, säger hon. 

Årets uteservering är dock mindre än vad den vanligtvis brukar vara på grund av coronavirusets smittorisk. 

– Vi har fått ta ut betydligt färre stolar och bord och så har vi tänkt på att hålla avstånd. Förut kunde man exempelvis sitta fyra eller sex personer vid ett bord, men nu är det bara plats för två vid varje bord.

Espresso House har inte bara förändrat uteserveringen. Inne i kaféet har man också tagit bort en del stolar. 

– Vi har gjort en del avståndsmarkeringar och tagit bort varannan stol. Vi har även uppmanat folk att hålla lite extra avstånd från varandra, säger Matilda och fortsätter: 

– Sedan har vi infört extra städrutiner av dörrhandtag, kortterminaler och andra kontaktytor. 

Ett stenkast bort ligger Hembagarns konditori. Där håller man på med att sätta upp uteserveringen och hoppas kunna öppna den i veckan. De kommer också att ha mindre platser. 

– Vi har haft lite brist på personal så jag har fått ordna med uteserveringen själv. Det är ett rätt tungt jobb, men den här veckan är nog allt klart så man kan sitta ute, säger Henryk Kalinowski på Hembagarns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!