Sedan 1970-talet har antalet konfirmander i Sverige stadigt dalat. Från över 80 000 år 1970 till knappt 27 000 år 2018.
I Katrineholm deltar just nu 21 ungdomar i konfirmationsundervisningen på Sandbäcksgården. I maj är det dags för konfirmation.
Caroline Wahlström är enhetschef för barn, familj och ungdom inom Svenska kyrkan i Katrineholm. Hon oroas inte över att färre konfirmerar sig.
– För mig är det ingen fara. Det viktigaste är att barnen har större frihet att välja. En undersökning har visat att konfirmanderna är mycket nöjdare i dag än förr. Vi vill hellre ha kvalitet än kvantitet.
Den stora utmaningen är att nå ut till alla ungdomar, så att de faktiskt kan göra ett aktivt val. Kyrkan skickar brev till alla åttondeklassare med information om konfirmationen och ordnar en upptaktsdag med bio. Men någon marknadsföring utöver det görs inte.
– Frågan är hur vi når alla som behöver veta att vi finns. Hur ungdomarna ska förstå vad de väljer eller väljer bort, säger Caroline Wahlström.
De som trots allt väljer att konfirmera sig, är en väldigt homogen grupp.
– Det är aktiva ungdomar från medelklassen som är skötsamma och duktiga i skolan, sammanfattar Caroline Wahlström.
Hon konstaterar att konfirmationen genomgått stora förändringar genom åren.
– Det har gått från katederundervisning till samtal. Förr var det mer en del av uppfostran.
Konfirmationen är en bekräftelse av dopet – och den kristna tron och Guds löften är fortfarande det centrala i undervisningen.
– Men det är inget krav att vara troende. Det viktigaste är att ungdomarna får träffa andra och hitta en gemenskap.
Caroline Wahlström menar att konfirmationen erbjuder en unik möjlighet att få diskutera livsfrågor.
– Här får de prata om frågor som det inte finns någon annan plats för i dag. Människan är av naturen frågvis och får man inga svar så mår man inte bra. Under konfirmationen får unga skapa sin egen gudsbild. Skolan har inte utrymme för de här samtalen i dag.
Caroline Wahlström tycker att det största med konfirmationsundervisningen är ungdomarnas utveckling.
– De får hjälp att sätta ord på sina känslor och deras självkänsla växer. Drömscenariot är att de efter konfirmationen bär med sig i sina hjärtan att de alltid är älskade som de är. Att man får göra fel och att Gud förlåter allt. Det kan vara avgörande när livet ställer en mot något svårt.