Kanske är det orealistiskt. Möjligen ogenomförbart. Otvivelaktigt en mardröm för schemaläggarna.
Men om landets elever kickstartade varje skoldag med en halvtimmes idrott vore det optimalt.
Det skriver hjärnforskaren och psykiatrikern Anders Hansen under på. En rask promenad, en joggingtur eller ett jympapass skulle göra underverk för elevernas resultat också i andra ämnen än idrott. Det framför han bland annat i boken ”Hjärnstark”.
I sin forskning har Hansen funnit att det är regelbunden konditionsträning som gör hjärnan mer effektiv – inte läsning eller intellektuella övningar. Fysisk träning kopplar samman hjärnans olika lober med flera positiva effekter. Snabbare tankeförmåga. Ökad koncentration och inlärningsförmåga. Höjd tröskel för prestationsstress. Högre iq.
Kopplingen mellan fysisk rörelse och förbättrade skolresultat lyfts fram i flera forskningssammanhang. Ett exempel är studien av Bunkefloprojektet. I de klasser på den skånska orten som fick utökad idrott under sina nio grundskoleår, höjde särskilt pojkarna sina betyg och gymnasiebehörighet jämfört med andra elever i landet.
Av Katrineholms kommunala F–6-skolor arbetar endast Skogsborg, Nävertorps grundsärskola och i viss mån Valla med regelbundna fysiska aktiviteter så som Sköldinge gör. På ytterligare ett par skolor sätts eleverna i rörelse vid behov. Övriga sex skolor hänvisar eleverna till rasterna för fysisk lek och rörelse.