Efter tre veckors jobb – en stad av ljus

Att julpynta en hel stad tar tid. I Katrineholm har förberedelserna pågått i tre veckor. Allt ska vara på plats till första advent.

Drottningggatan är klädd för jul.

Drottningggatan är klädd för jul.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-11-30 07:15

I takt med att gator, korsningar och träd klätts för jul har också belysningen tänts.

– Folk hör av sig till oss och vill ha mer belysning och att det ska hänga uppe längre perioder, säger Stefan Ivarsson som är enhetschef för park, skog och natur i Katrineholms kommun.

De som utför det praktiska arbetet med att smycka kommunen är parkarbetarna Allan Gustafsson, Rosa Koivisto och Henrik Gahn. Gänget är något av veteraner när det gäller offentlig julutstmyckning. 

– Jag har varit med fem, sex gånger och juldekorerat Katrineholm. Det är kul och något jag ser fram emot att göra, säger Allan Gustafsson.

Henrik Gahn tycker också att det är kul – så länge det går bra, och Rosa Koivisto konstaterar att ibland lyser det när de sätter i kontakten, ibland inte.

– Det är en del pyssel med att byta kablar och likriktare när det inte fungerar, säger Rosa Koivisto.

Trion håller på att sätta upp ringarna som lyser upp korsningen Köpmangatan-Drottninggatan. En skylift är deras fjärde kollega under arbetet. 

Under en och en halv dag har de tillgång till en stor skylift, som tar dem upp till högre höjder och de ska förutom ringarna förvandla flaggstängerna på Stortorget till julgranar, klä den riktiga julgranen bredvid och sätta upp de röda bollarna i polisrondellen.

– Vi har haft kanonväder för att hålla på med det här. Det har varit milt och det är skönt att kunna ta av sig handskarna ibland utan att frysa, säger Rosa Koivisto.

Knepigast att få till är girlangerna på Köpmangatan och Drottninggatan.

– Varje girlang är i ett enda stycke, och så ska man få till det snyggt så att det hänger i jämna bågar, säger Allan Gustafsson.

Det är inte bara Centrum som smyckas. I Talltullen står bland annat sex aluminiumgranar, rondellen vid Strandgården har ljusslingor, Nävertorpsparken har en stor gran med belysning, och runt järnvägsstationen finns flera ljusdekorationer.

– Vid flera äldreboenden sätter vi upp granar åt KFAB, säger Stefan Ivarsson.

Flera kransorter i kommunen har också ljusfigurer. I år står en ren i Strångsjö, en stor snögubbe i Forssjö, en mindre i Björkvik och en renfamilj i Bie. Sköldinge har fått röda bollar i träd, och i Valla står ett lysande dekorationsträd vid infarten, och en flaggstång i centrumparken har med hjälp av belysning förvandlats till julgran.

–Vi skiftar platser på figurerna år från år, säger Ivarsson.

I centrala Katrineholm är det mesta sig likt från förra året. 

– Vi byter ut dekorationer när de går sönder eller blir gamla, då försöker vi förnya oss. Förra året satte vi upp belysning som kan växla färg i nio träd vid järnvägsspåret. Vissa dagar lyser det rött och vissa dagar vitt.

Vackrast tycker Stefan Ivarsson att Köpmangatan är med röda bollar i träden och ljusgirlanger över gatan.

Lyser det så kostar det, men det är inte kommunen ensam som betalar.

– Den mesta av julbelysningen som finns i centrum finansieras av kommunen och fastighetsägarna genom avtal, i ett 50/50- förhållande.  Mycket av elen till julbelysningen kommer från fastighetsägarna.

Juldekorationerna kommer att tas ner etappvis. Runt tjugondag Knut försvinner de mest juliga, röda belysningarna. De vita belysningarna sitter kvar till vecka sju, och ringarna i början av Drottninggatan får hänga kvar ytterligare en tid.

– Vi får bara positiva reaktioner på belysningen. Jag tror inte det kan bli för mycket, säger Stefan Ivarsson.

Allan Gustafsson håller på och sätter upp ljusbelysning i Katrineholm.
Allan Gustafsson håller på och sätter upp ljusbelysning i Katrineholm.
Letade gran på Facebook

I början av november skickade Katrineholms kommun ut en efterlysning på social medier. Det som söktes var den perfekta julgranen till Stortorget. 15-20 meter hög, tät och åtkomlig med kranbil var kriterierna.

Två skarpa tips utreddes men på båda ställena stod granen för långt in i skogen, och var inte nåbar med kranbil.

I stället blev det en gran från kommunens egen mark som under onsdagen tog plats på Stortorget. Granen hämtades på Lövåsenområdet, bakom Dollarstore.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!