Efter Byggtekniks konkurs: Kärnhems vd svarar

Byggteknik tvingades i konkurs efter att deras största kund Kärnhem vägrade betala slutfakturan för ett bygge. Nu förklarar Kärnhems vd varför.

Efter Byggtekniks konkurs svarar nu Kärnhems vd Malin Svensson på varför de inte vill betala de sista fakturorna för ett bygge i Örebro.

Efter Byggtekniks konkurs svarar nu Kärnhems vd Malin Svensson på varför de inte vill betala de sista fakturorna för ett bygge i Örebro.

Foto: Rebecka Jonsson/Kärnhem

Katrineholms kommun2019-11-05 19:42

Härom dagen kom beskedet att Katrineholmsföretaget Byggteknik går i konkurs. Orsaken uppges vara att byggföretagets största kund Kärnhem vägrar betala de sista 10 miljonerna för ett jättebygge i Örebro. Där har Byggteknik byggt sammanlagt 106 lägenheter i fyra flerfamiljshus, som nu ligger ute till försäljning på Kärnhems hemsida. I kontraktet ingick även markarbeten samt byggnation av underjordiskt garage och komplementbyggnader.

Den 25 oktober, när slutbesiktningen var gjord och endast avstämningsmötet återstod, fick Byggteknik ett sms från Kärnhem. Där meddelade de att styrelsen hade beslutat att företaget inte skulle betala de 10 miljoner som återstod för bygget. Den enda motiveringen som gavs ska ha varit att det "blev för dyrt".

Enligt konkursförvaltare Ulf Norin räckte detta för att försätta företaget i konkurs.

Nu kommenterar Kärnhems vd Malin Svensson händelsen, genom ett mejl till Katrineholms-Kuriren. Svensson menar att bygget i Örebro blivit allt dyrare ju längre tiden gick.

"Mellan Kärnhem och Byggteknik föreligger ett entreprenadkontrakt med en fast kontraktssumma om 144 miljoner kronor", skriver Malin Svensson.

Ulf Norin uppgav efter konkursbeskedet att det från början fanns ett avtal om fastpris för uppdraget, men att det senare förhandlades om till att arbetena skulle ske på löpande räkning. Malin Svensson har delvis en annan bild.

"I maj 2018 godtog Kärnhem tillkommande kostnader på grund av bland annat markförhållandena, vilket innebär att Byggteknik skulle slutföra entreprenaden för 159 miljoner kronor", skriver Svensson i mejlet.

Därefter drog kostnaderna iväg ytterligare, enligt Kärnhems vd. Detta meddelade förvisso Byggteknik, men inget nytt avtal ska ha skrivits.

"I slutet av december 2018 kallade Byggteknik till ett krismöte och meddelade att entreprenaden skulle bli ytterligare 30 miljoner kronor dyrare och att det förelåg en akut likviditetskris hos Byggteknik."

När det var dags för slutbesiktning hade arbetet blivit ytterligare många miljoner dyrare:

"Den 10 oktober 2019 när entreprenaden hade godkänts lämnade Byggteknik en slutavstämning som indikerade en slutlig kostnad på 201 miljoner kronor."

Det innebär att bygget blivit 42 miljoner kronor dyrare än de 159 miljoner som avtalats.

Malin Svensson avslutar sin mejlkommentar med att berätta att företaget betalat 188,7 miljoner kronor för bygget.

Malin Svensson, Kärnhems vd, säger att Byggteknik begärde mer pengar ju längre bygget i Örebro fortskred.
Malin Svensson, Kärnhems vd, säger att Byggteknik begärde mer pengar ju längre bygget i Örebro fortskred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!