Dödshjälp väntas bli viktig fråga på L-möte

I helgen håller Liberalerna sitt landsmöte. En av dem som åker dit är Ewa Callhammar från Katrineholm.

Ewa Callhammar (L), är en av dem som deltar i Liberalernas landsmöte i helgen.

Ewa Callhammar (L), är en av dem som deltar i Liberalernas landsmöte i helgen.

Foto: Stina Jarperud

Katrineholms kommun2019-11-15 15:00

Det är ett parti med tämligen svaga opinionssiffror som möts i Västerås nu i helgen. Ewa Callhammar, Katrineholmspolitiker och gruppledare för Liberalerna i regionen, konstaterar att det är tråkigt med de låga siffrorna. Men hon tror att partiet är på rätt väg med den nya partiledaren Nyamko Sabuni.

– Jag tror på Nyamko, det har jag alltid gjort, säger Callhammar.

De sörmländska liberalerna har lagt en gemensam motion om skolhälsovården till landsmötet. I den föreslår de att skolhälsovården ska ligga under regionerna, och inte som i dag vara skolornas och därmed kommunernas ansvar. Risken finns att skolhälsovården prioriteras ner, när kommunerna måste spara, befarar Callhammar och hennes sörmländska partikamrater.

En stor fråga på landsmötet väntas bli debatten om dödshjälp, som det finns ett förslag om att utreda. Callhammar menar att det är bra att frågan utreds, och att dödshjälp bör vara möjligt under vissa omständigheter.

– Det finns sjukdomar som är hemska, då det hända att man själv vill förkorta sitt liv. Då ska man få göra det, säger hon.

Callhammar betonar samtidigt att frågan är komplicerad och måste utredas ordentligt.

Som en av de viktigaste frågorna för partiet lyfter Ewa Callhammar fram utbildningspolitiken, som ju varit partiets profilfråga länge. Det är viktigt att fortsätta driva politik på det området, anser hon. 

– Det får vi absolut inte släppa. Skaffar man sig en bra utbildning så löser sig mycket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!