I centrum för coronasmittan står vården och dess ansträngningar för att klara av att ta hand om patienter som har covid-19. Belastningen är hög, och resurser omfördelas för att klara av situationen.
På Kullbergska sjukhuset har coronaavdelningen utökats till 30 platser. Vårdpersonal sliter hårt för att ta hand om patienterna. Lite i skymundan gör också regionens verksamhetsservice det. De är ansvariga för lokalvård, måltidsservice och transporter.
– Det är vi som stoppar smittspridningen på sjukhuset, säger teamledaren Monica Lehtinen.
Dennis Claesson är lokalvårdare och Viktoria Wadman måltidsvärd på Kullbergska. De arbetar med coronasmittade patienter på olika sätt och skyddsutrustning har blivit en del av deras vardag.
– Vi är inte oroliga, men våra anhöriga är det. Vi känner oss trygga, säger Dennis Claesson som också är skyddsombud på sjukhuset.
– Vi har koll på läget och följer alla rutiner. Vi vet att det är skarpt läge och hur det kan sluta om man får corona. Även om äldre är en riskgrupp så kan alla drabbas, säger Viktoria Wadman
All städning på coronaavdelningen kräver skyddsdräkt i form av operationsrock och -mössa, plastförkläde, munskydd, visir och dubbla handskar. Handskar och plastförkläde byts efter varje rum. Ingen får arbeta mer än fyra timmar i skyddsutrustning. Man får inte ta av munskyddet på hela tiden, dricka går alltså inte att göra.
– Man orkar bara några timmar åt gången, det är tungt att andas bakom munskyddet och visiret. Vi växlar ofta, säger Claesson.
På avdelningen utförs daglig städning av patientrummen, och efter att patienten lämnat rummet en slutsmittstädning.
– Då spritas också alla ytor som patienten kan ha kommit i kontakt med, säger Dennis Claesson.
Arbete i skyddsutrustning görs alltid i par. För att kontrollera att alla moment görs rätt.
Rutinerna är striktare än någonsin tidigare, och arbetet i skyddsutrustning går långsamt. Personal som tillhör riskgrupper får inte gå in på coronaavdelningen. I verksamhetsservicen har mycket ny personal skolats in, och nya riktlinjer kommer ofta.
– Vi har extraresurser under dagar, kvällar och helger, säger Monica Lehtinen.
Efter avslutat pass på coronaavdelningen slängs skyddsutrustningen, förutom visiret som kan återanvändas efter att det rengjorts med sprit.
För Viktoria Wadman tar det nu dubbelt så lång tid att servera frukost, lunch och middag på coronaavdelningen.
– Arbetet går genom hantlangare. Det är vårdpersonal som delar ut maten. Vi får röra oss i olika zoner. Alla har stor respekt för det, vi förstår att smittan kan komma till andra avdelningar annars.
Att komma till en avdelning där alla bär full skyddsutrustning är också speciellt.
– När man säger hej har man ingen koll på vem det är man hälsar på. Man känner inte igen någon. När man är på jobbet är man i en coronabubbla. När man kommer hem känns det helt overkligt att man varit i den miljön, säger Viktoria Wadman.
De berättar att sammanhållningen alltid är god bland personalen på sjukhuset, men att under coronakrisen har vi-känslan vuxit sig än starkare.
– Ingen klagar, utan allt kör på och hjälper varandra, säger Monica Lehtinen.
Mötet med coronasjuka patienter påverkar de anställda.
– En farbror tittade ut genom fönstret och sa att han hoppades att det skulle bli varmt snart, så att coronan skulle försvinna. Då får man en klump i halsen, säger Monica Lehtinen.