I 21 år har Erik Karlsson arbetat på Arbetsförmedlingen. Sedan två år tillbaka är han företagsrådgivare, länken till KFV-regionens företagare.
– Vi har kompetensbrist inom i princip alla yrkeskategorier i dag och man måste hitta andra vägar att gå för att nyanställa. Ofta internutbildar företagarna och de är öppna för lösningar om den arbetssökande har rätt grundförutsättningar samt viljan och ambitionen att lära sig, säger han.
Generellt sett eftersöks arbetskraft med yrkesutbildning i KFV, från gymnasienivå upp till universitetsnivå.
– Det är en högre tröskel in på arbetsmarknaden om du inte har gått gymnasiet. Många av våra industriföretag har som måttstock att man ska ha en avslutad gymnasieutbildning. En annan viktig parameter är körkort, då det är svårt att pendla kollektivt i länet utanför kontorstid.
Erik Karlsson säger att KFV och Katrineholm går mot strömmen i länet. Här har arbetslöshetssiffror sjunkit och ligger idag på 9,2 procent jämfört med länets 9,9 procent.
– Känslan är att vi har bra efterfrågan på personal, vi är inte inne i någon lågkonjunktur än. Man ska följa sina drömmar och visioner, men vill man bo och jobba i KFV behöver man utbilda sig till ett yrke som är gångbart här.
Inom vård, skola och omsorg är behovet av arbetskraft stort och även den privata tjänstemarknaden ökar.
– Vi har starka byggföretag i regionen som söker projekt- och arbetsledare och generellt söks ekonomiadministratörer, säger Karlsson.