De ska få Inferno att sjuda av liv igen

På 90-talet var det fullt i replokalerna. I dag står många av dem öde. Nu ska ett nytt samarbete få Inferno att leva upp igen.

Linda Gustafsson och Nicklas Jonsson är verksamhetsutvecklare på Sensus respektive Studiefrämjandet. Nu ska de tillsammans med tre andra studieförbund gjuta nytt liv i verksamheten på Inferno.

Linda Gustafsson och Nicklas Jonsson är verksamhetsutvecklare på Sensus respektive Studiefrämjandet. Nu ska de tillsammans med tre andra studieförbund gjuta nytt liv i verksamheten på Inferno.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-10-18 16:00

Sedan fritidsgården Kryptan lämnade Infernos lokaler 2010 har verksamheten här blivit allt mindre. Det har däremot inte hyrorna. Linda Gustafsson och Nicklas Jonsson är verksamhetutvecklare på de två studieförbund som i dag huserar i lokalerna, Sensus respektive Studiefrämjandet. Tillsammans bestämde de sig för att det var dags att ta tag i huset.

– Det räcker inte med att måla om, det måste bli en storsatsning för folkbildningens överlevnad. Det är vinna eller försvinna nu, säger Linda Gustafsson.

Härom dagen träffade de representanter för tre andra studieförbund samt kommunen för att presentera sina planer för framtiden: Ett studieförbundens hus. Planen är att samla alla studieförbundens verksamheter inom musik och annan kultur under samma tak.

– Vi har 47 replokaler här och en del kan byggas om till exempelvis ateljéer. Vi vill också ha en livescen där det i dag står en skateramp, säger Linda Gustafsson.

Hon och Nicklas Jonsson nämner dj-kurs, digital musikproduktion och kurser i att klippa film som möjliga verksamheter i framtiden.

Förutom Sensus och Studiefrämjandet ska också Studieförbundet vuxenskolan, ABF och NBV ingå i samarbetet, som än så länge är i sin linda. En arbetsgrupp har bildats, som har sitt upptaktsmöte den 4 november. 

– Gruppen ska ta fram förslag på hur huset kan förändras, säger Nicklas Jonsson.

– Det är ett coolt hus som katrineholmarna skulle kunna vara stolta över. Men det har fallit i glömska och underhållet är eftersatt, säger Linda Gustafsson.

Målet är skapa en levande mötesplats med hjälp av alla förbundens kompetens och resurser – och att locka hit ungdomar. 

– Vi vill skapa mer liv i huset, inte bara kvällstid. Vi vill också samarbeta med andra som vänder sig till ungdomar, som Dud och Perrongen. Man kanske har provat på en verksamhet på Perrongen och går vidare hit för att gå en studiecirkel, säger Linda Gustafsson.

Kostnaden för att rusta upp och bygga om Inferno hoppas man få hjälp med från olika håll. Dels genom att söka olika bidrag, dels genom sponsring från Katrineholms näringsliv.

– Vi kommer att bjuda in stans företag. Vi tror att många av dem vill vara med och bidra till samhällsnyttan, säger Nicklas Jonsson.

Tidsplanen för projektet är enligt Nicklas Jonsson "snarast möjligt":

– Propellersnurran är igång nu, vill man vara med får man hänga på, för nu åker vi!

Karta: Inferno
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!