De är på rätt kurs för att förstå NPF

Många förskolor behöver utveckla sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd. Nu bygger 150 förskollärare i kommunen på sin kompetens inom NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Bea Sundström, Annelie Hoinard och Eva Modig på Guldregnet har redan fått flera aha-upplevelser av kursen de påbörjat.

Bea Sundström, Annelie Hoinard och Eva Modig på Guldregnet har redan fått flera aha-upplevelser av kursen de påbörjat.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2020-02-16 07:23

Kursen från Specialpedagogiska skolmyndigheten är inte ny. Det första utbildningspasset i Katrineholm hölls för åtta år sedan. 
Sedan dess har många yrkeskategorier i skolan gått kursen. I dag leds den av Barn- och elevhälsan, som efter årsskiftet startade ännu en fortbildningssatsning – nu riktad specifikt till förskolorna.

Under 15 veckor får deltagarna öka sina kunskaper om hur diagnoser som adhd och autism påverkar barnen och därmed undervisningen.
– Det handlar mycket om att skapa förståelse för svårigheterna med NPF. Framför allt hur man genom ökad kompetens kan påverka relationen med barn med diagnos, säger elevhälsans Annelie Rinaldo som samordnar utbildningen.
Den är mycket värdefull. Det tycker förskollärarna på Guldregnet, som är mitt uppe i fortbildningen. På förskolan går cirka 130 barn. Bland dem finns barn med diagnos eller NPF-symptom. Och de behöver kunskapsbaserat stöd.

Johanna Svenberg är nyexaminerad och tacksam för kursen.
– Jag har inga erfarenheter av NPF och vet inte hur jag ska bemöta de barnen och deras familjer. Det gavs inte mycket utbildning kring det på förskollärarutbildningen.
Eva Modig har varit i yrket i mer än 40 år. Hon har gått kursen förut men friskar nu upp kunskaperna.
– Vi har absolut fått stöd av elevhälsan också tidigare. Men då har det varit i enskilda fall. Det här ger en övergripande faktakunskap som är jättebra. Det tycker jag inte att vi fått tidigare.
I kursen varvas gruppträffar hos Barn- och elevhälsan med självstudier utifrån material på skolmyndighetens webbplats. 

Stor vikt läggs vid att hela arbetslagen ska delta, då en målsättning är att personalen gemensamt ska hitta metoder för exempelvis konfliktlösning och utformning av lärmiljöerna.
– Det ger oss bra möjligheter att prata ihop oss om strategier och metoder, och hur vi tillsammans kan hitta förhållningssätt till dessa barn. Det ger oss en djupare förståelse och kommer att höja utbildningskvaliteten, tror förskolläraren Bea Sundström.
– Men det är inte barnen vi ska ändra på, poängterar Annelie Hoinard, pedagogisk utvecklingsledare på Guldregnet.
– Och det är inte integrering vi vill ha. Det är inkludering; att dessa barn får stöd att vara sina bästa jag och bidra med sina styrkor. Det är bra för alla förskolans barn, säger Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!