I Katrineholm uppskattas att tio procent av befolkningen har en beroendesjukdom. Det motsvarar 3 500 personer. Runt dem finns en rad personer, allt från barn till vänner, som får sin livskvalitet försämrad på grund av detta. Enligt Frondelius och Selig är cirka 17 000 personer i Katrineholm medberoende.
"Det är katastrofala siffror och ett folkhälsoproblem som vi har i kommunen", skriver de i en motion till kommunfullmäktige.
Därför vill de nu att Katrineholms kommun tillsammans med regionen som första kommun/region i Sverige tar fram förslag på en anhörigbehandling.
"Under alla år har man haft fullt fokus på den beroende, erbjudit honom eller henne vistelse på behandlingshem eller öppenvård. Övertygelsen har varit att det bara är den beroende som är problemet och som har problem. När personen kommer hem från sin behandling har inget förändrats med dennes anhöriga. De är lika sjuka som innan", skriver Frondelius och Selig.
De menar att i dagens Katrineholm dämpar man symptomen men erbjuder inte riktig anhörigbehandling.
– Det drabbar så många barn och vuxna, att man inte får rätt typ av behandling, säger Joha Frondelius.
Många anhöriga döljer hur de mår. Andra är sjukskrivna för depression och utmattning.
– Den enda behandlingen du får är medicin mot din eventuella åkomma just vid det tillfället. Men man kommer aldrig fram till att man skulle kunna lösa det här på ett annat sätt, säger Joha Frondelius.