Katrineholm är den kommun i Sörmland som är hårdast drabbad av det nya coronaviruset, sett till antalet bekräftat smittade per invånare.
Enligt statistik från Region Sörmland som presenterades på torsdagen, hade Katrineholm 47 smittade på 10 000 invånare. Det är betydligt fler än någon annan sörmländsk kommun. I Vingåker, som också har en hög andel bekräftat smittade, ligger motsvarande siffra på 33 och i Flen på 28.
Enligt smittskyddsläkaren Maria Remén är det för tidigt att dra några säkra slutsatser om varför olika kommuner drabbats olika. Förklaringarna är sannolikt flera.
Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, väljer ändå att lyfta fram några faktorer som han tror spelar en viktig roll för smittspridningen här.
En av dem är att viruset troligen började sprida sig tidigt i Katrineholm, och att den kom in på äldreboenden redan innan kommunen införde sitt besöksstopp.
Enligt Dahlström tillhör Katrineholms kommun de områden inte bara i Sörmland, utan i hela Sverige, som har flest drabbade av smittan i förhållande till befolkningsstorleken.
– Vi ligger i samma läge som Kista-Rinkeby i Stockholm. Det är sämst i Sverige, säger han.
En förklaring till det dystra läget, som kommunen delar med Rinkeby-Kista i Stockholm, är enligt kommunalrådet en stor flyktingmottagning, som lett till att många bor trångt.
En tredje faktor till situationen i kommunen kan vara en generellt dålig folkhälsa.
– Vi har en sämre folkhälsa än många andra kommuner. Så är det i många gamla industristäder. Det finns många rökare och före detta rökare och många med låg utbildningsnivå.
Men det finns ändå ljuspunkter i hanteringen av coronasmittan. Enligt Dahlström kommer det positiva signaler från äldreomsorgen. Rutinerna för hur man ska arbeta med anledning av viruset har utvecklats. Smittan ska fortfarande vara begränsad till färre än hälften av kommunens boenden.
– Personalen gör ett otroligt jobb. Och det känns som om man har struktur och bättre trygghet i jobbet, säger kommunalrådet.
Utmaningen nu blir att hålla ut. För den allvarliga situationen är långtifrån över, enligt Göran Dahlström.
– Uthållighet är vad som gäller nu. Vi måste ställa in oss på att inget stort händer förrän efter sommaren, att det här fortsätter i 12 till 16 veckor till.