Att räkna fåglarna som sitter vid matbordet har blivit ett tidigt vårtecken, och görs alltid i slutet av januari. I år räknas "Vinterfåglar inpå knuten" från fredag 31 januari till och med måndag 3 februari.
En av alla dem som räknar är Torsten Andersson i Katrineholm. I år har han sett en invasion av bärfrossande fåglar.
– Fåglar som tallbit och sidensvans har i år kommit söderut och äter rönnbär. Tallbiten syns i våra trakter med cirka 20 års mellanrum. Sidensvans ses varje år, säger Torsten Andersson.
Tallbit har varit synlig vid Vasabron, Västgötagatan och vid Lövåsen. Hanen är knallröd, honan gul, och fågel är nästan som en trast i storlek.
Vid parkeringsplatsen i Suckarnas allé, vid Näsnaren, finns en matningsstation som Torsten Andersson fyller på med tio liter solrosfrö och nötter av olika slag varje vecka. Det är också där han kommer att räkna fåglar.
– Det är bra att räkna alla fåglar, även de vanliga. Förr använde lantbrukare betat utsäde, och då försvann vissa fåglar nästan helt. Antalet fåglar är en indikator för miljö och klimat.
Torsten Andersson berättar att ett annat tidigt vårtecken anlänt till våra trakter, sångsvanar och gäss är redan här.
2019 räknades 1 178 097 fåglar i "Vinterfåglar inpå knuten". Vanligaste gästen vid de svenska matborden var talgoxe, följd av pilfink och gråsiska. I Katrineholm räknades 8 042 fåglar, mest förekommande just här var gråsiska, talgoxe och blåmes.
Fågelräkningen rapporteras in via hemsidan vinterfaglar.se.