Coronakrisen släcker studenternas festglädje

”Sjungom studentens lyckliga dag” stockar sig i många sistaårselevers strupar. Inte nog med oron för gymnasieexamen: coronakrisen kan spoliera allt efterlängtat studentfirande.

Inget är som det brukar vara för Katrineholmsgymnasiernas blivande studenter.

Inget är som det brukar vara för Katrineholmsgymnasiernas blivande studenter.

Foto: Roger Culmsee/Stina Järperud/Arkiv

Katrineholms kommun2020-04-04 09:44

Den 27 mars förbjöd regeringen allmänna sammankomster och tillställningar med fler än 50 deltagare. Åtgärden har lagt sig som en våt filt över vårens alla planerade studentfester och avslutningsupptåg.
Mycket talar för att ingenting blir av som det varit tänkt.

– Vi har känt till alla datumen länge och siktat in oss på dem. Det är så tråkigt nu att inte veta alls vad som kommer att hända, säger Vendla Rindhoff.
Hon är sistaårselev på Duveholmsgymnasiet och ordförande i Studentföreningen. Härom dagen tvingades festkommittén ställa in vårens sista studentfest, bokad på Safiren den 17 april. 
Det är högst oklart om den kan ersättas med något annat kul.
– Vi planerar för alternativa evenemang där vi kan träffas ändå på något sätt, på Djulö eller Järvenplan. Vi vill ju göra det för gemenskapens skull, säger Vendla Rindhoff.
Studentföreningen har arbetat hårt med festfixandet sedan i höstas. Flera jippon för kommunens gymnasietreor hann genomföras innan omfattningen av coronapandemin stod klar.

Men nu är det tvärstopp – sannolikt också för den traditionella mösspåtagningen med baluns på Safiren. "Den roligaste festen av alla", tycker Vendla Rindhoff.
Ska den kunna genomföras, krävs att restriktionen mot fler än 50 deltagare då har hävts eller blivit lättad.
– Det krävs kanske till och med en lättnad på den tidigare restriktionen om högst 500 personer. Vi känner ett stort ansvar för att bidra till minskad smittspridning. Så det är inte alls säkert att mösspåtagningen kan bli av, säger Sarah Lagerbäck, vd för Hotel Statt som driver festverksamheten i Safiren.
Samma mörker vilar över studenternas stora avslutningsfest i Safiren den 6 juni. Enligt Lagerbäck undersöks alternativa lösningar både för den och mösspåtagningen, men i nuläget ser det mörkt ut.
– Det här är riktigt tråkigt för alla inblandade. 

Coronakrisen slår också mot studentbalen i Hedenlunda slott, som arrangeras av en annan elevkommitté. Balen var planerad till den 21 maj för cirka 200 ungdomar.
Tills vidare är den framflyttad till den 3 juni, men kommer inte heller att kunna genomföras utan lättade restriktioner.
– Vi skulle ju önska att det framgick tydligare hur länge restriktionerna beräknas gälla. Säger man tre månader så vet vi åtminstone vad som gäller, säger Ricki Galczewski, bokningsansvarig på Hedenlunda.
Ett annat skäl till att balen fått flyttas fram i tid, är att den annars skulle krocka med det nya datumet för Studentkryssningen 2020.
– Hade det varit som vanligt skulle vi ha åkt nästa vecka. Många av oss har sett fram jättemycket mot kryssningen, säger Vendla Rindhoff.

Arrangören Fun cruises ska senast den 5 maj ge besked om årets Åbokryssningar alls blir av. Återigen: coronaläget avgör.
Tills vidare kan sistaårseleverna bara hålla tummarna, också för att examensdagens samlingar, spex, utspark och traditionella kortege ska kunna genomföras.
– Hela den dagen är väldigt diffus och osäker, suckar Vendla Rindhoff.
Hon hoppas kunna återvända till skolan så snart som möjligt. Nästan all gymnasieundervisning i Katrineholm har nu bedrivits på distans sedan den 18 mars.
– I maj är det också Crazy week, som en annan kommitté i skolan jobbar med. Jag vet att det just nu pratas med skolledningen om att försöka hitta alternativ också i det fallet. Vi kan inte göra annat än att leva på hoppet.

Corona sabbar festen

Våren är en hektisk tid av fester för treorna som ska sparkas ut ur gymnasiet i juni. Coronakrisen riskerar att stjälpa allt som sistaårseleverna sett fram emot.
April: sista studentfesten på Safiren är inställd.
Maj: balen på Hedenlunda är framflyttad. Datum för mösspåtagningen är lika osäkert som att den alls blir av. Crazy week är i fara, studentkryssningen 21 maj riskerar att stranda.
Juni: oklart om balen den 3 juni blir av. Examensdagen med avslutningsfest 6 juni är ett stort frågetecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!