– Det handlar om att möta folks oro och hitta nya vägar. Vissa arbetsgivare vill ju inte att deras medarbetare ska gå ut och äta lunch. Då får vi som företagare tänka om snabbt och köra ut maten istället, säger Michael Hofstedt som driver Commat tillsammans med hustrun Anne.
Företaget kommer att erbjuda hemleverans så länge oron för Corona finns kvar. Commat förpackar även matlådor för avhämtning som personalen kan bära ut så att kunder inte behöver trängas med andra gäster i restaurangen.
När företaget berättade att det skulle börja med hemleverans på sociala medier blev det snabbt gillat och delat av många.
– Vi vart lite oroliga och tänkte ’hur ska vi klara det om det ringer 100 personer’. Men det har varit hanterbart. Det har varit mellan 20 och 30 som hört av sig per dag. Många tar bilen hit och då kan man ju bara gå ut med maten, säger Michael Hofstedt.
Företaget Commat erbjuder förutom dagens lunch med husmanskost även catering och konferensmöjligheter. Restaurangen ligger i Ericssons gamla personalmatsal på Västgötagatan 16. Företaget levererar varje dag lunch till 450 elever på den intilliggande grundskolan Kunskapsskolan.
Direkt efter att regeringen fattat sitt beslut om att begränsa allmänna sammankomster den 11 mars började Commat att märka av de negativa effekterna.
– På bara ett par timmar var det hundratusentals kronor på avbokning, säger Anne Hofstedt.
Avbokningarna gällde bland annat idrottsgrupper som skulle haft träningsläger på Sportcentrum, men även företag och fackförbund som ställde in konferenser.
– Folk blir ju rädda och panikslagna och vill inte träffas och umgås. Är man i någon riskzon eller känner sig snuvig så isolerar man sig rätt snabbt, säger Michael.
Samtidigt som Commat har tappat många affärer så har företaget även tagit emot nya bokningar från mindre grupper som till exempel valt att tidigarelägga utbildningar.
– Då blir man glad. Jag tror det kan komma något gott ur allt elände också. Att man biter ihop, säger Anne.
Antalet lunchgäster återhämtade sig något efter att miljöchefen Eva Frykman uttalat sig i Katrineholms-Kuriren om att Corona inte är någon livsmedelsburen smitta.
– Vi är ändå lyckligt lottade. Vi har haft en nedgång, men det är ändå okej. Så länge vi har skolan rullar det. Vi vet att flera av våra kollegor i Katrineholm är hårt drabbade.
– Vi har alltid en pinne med sprit som står här och som många använder och spritar sina händer.
Commat har tio anställda.
– Vi har börjat prata med personalen kring korttidsvarsel, men vi är inte där än. Vi måste ha lite is i magen också.
Michael och Anne menar att det är viktigt att agera schysst när man får avbokningar.
– Man får inte vara tjurig. Det gäller att hålla humöret uppe så att kunderna ska känna att vi var schyssta och vill boka oss igen. Även om marginalerna är små i den här branschen gäller det att vara uthållig. Någon gång kommer klubbarna tillbaka.
Michael och Anne hoppas att kunderna ska fortsätta att stötta det lokala näringslivet.
– Det kan komma ut något gott ur det här om man försöker vara solidarisk och tänka att så länge jag är frisk kan jag hjälpa till. Att man handlar normalt och inte hamstrar. Att man går ut och äter på sina lokala restauranger om man vill ha dem kvar.
Michael Hofstedt startade företaget för 30 år sedan tillsammans med Peter Rydergren. Michael och Peter var i 20-årsåldern när de fick chansen av Ericsson att driva lunchrestaurangen. På tre år arbetade de upp en välrenommerad lunch- och cateringfirma. Michael gick sedan vidare till andra jobb medan Peter fortsatte att driva restaurangen. Michael har bland annat jobbat i många år på Restaurangskolan i Katrineholm. För tre år sedan köpte han och hustrun Anne Commat av Peter. Anne har tidigare jobbat på Nyföretagarcentrum och drivit Resia i Katrineholm.
Företaget har sedan dess skaffat sig fler ben att stå på. Commat har börjat med konferensverksamhet och börjat leverera fika till kommunen. Uppdraget att leverera mat till Kunskapsskolan har också tillkommit.
– Det har varit positivt för oss att man har fyllt ut de tomma fabrikslokalerna. Man tänker att Ericsson är borta, men det har kommit till många nya verksamheter, bland annat en vårdcentral. Det här har blivit ett litet jobbcentrum, säger Anne.