Begäran förs fram i en motion som partiets fullmäktigegrupp nu lägger. Initiativtagaren Victoria Barrsäter (C) har drivit frågan internt sedan hon engagerade sig politiskt.
Hon tycker inte att kommunens politiska ledarskap tar ett tillräckligt stort och genomgripande ansvar för ökad integration och ett mer sammanhållet Katrineholm.
– Uppenbart fungerar det inte med tanke på de resultat vi ser.
Hon tänker framför allt på siffrorna över arbetslösheten. De är en parameter som tydligt speglar svårigheten för utrikesfödda att bli en del av lokalsamhället.
4,7 procent av Katrineholms inrikes födda saknar i dag ett arbete. För utrikes födda är siffran avsevärt högre: 25 procent.
– Integration handlar om att vi ska lära känna varandra. Om arbetslöshet är ett mått för att vi inte lyckas med det, utgör bristande språk och kontaktnät det allra största hindret för att lyckas.
De nyanlända i kommunen utgör en stor men outnyttjad resurs för Katrineholms tillväxt, påpekar Barrsäter. Men arbetslösheten, de sjunkande SFI-resultaten och skenande kostnader för försörjningsstöd visar att resursen inte används, anser hon.
– Det görs en del i nuläget men uppenbarligen inte tillräckligt.
Centerpartiet vill se att kommunfullmäktige ställer sig bakom förslaget att först och främst skapa en vision för integrationsarbetet i Katrineholm. Till visionen ska kopplas konkreta, mätbara mål och en strategi som ska göra det möjligt att nå dem.
Detta saknas i dag i Katrineholm, anser C, men finns noggrant framarbetat i andra kommuner.
Victoria Barrsäter pekar bland annat på Åre och Järfälla kommuner som tydliga vägvisare. I Järfälla, till exempel, upplåter kommunen plats på sin hemsida åt kontaktförmedling mellan nyanlända, näringslivet, lokala föreningar och ideella krafter.
Enligt C:s uppfattning, bör strävan efter mer integration genomsyra alla kommunens verksamheter, beslutsfattandet och i de anställdas dagliga arbete – precis som jämställdheten gör i dag.
Men det handlar inte bara om att vända minus till plus i kommunens ekonomi, påpekar Barrsäter. Framför allt handlar det om att minska polariseringen mellan människor och grupper i samhället.
– Den är en oroande utveckling. Därför måste vi ta i den här frågan nu.
Bakom motionen står också Ann-Charlotte Olsson, Claudia Grathwohl och Sten Holmgren.