Byggtekniks underentreprenörer drabbas hårt

I kölvattnet efter Byggtekniks konkurs, finns både små och stora underentreprenörer som berörs.

Flera små och stora underleverantörer drabbas av Byggtekniks konkurs. Både ekonomiskt och i form av minskade arbetstillfällen.

Flera små och stora underleverantörer drabbas av Byggtekniks konkurs. Både ekonomiskt och i form av minskade arbetstillfällen.

Foto: Sören Andersson/TT

Katrineholms kommun2019-11-04 16:50

I förra veckan gick Katrineholmsföretaget Byggteknik i konkurs efter att uppdragsgivaren Kärnhem Bostadsproduktion meddelat att de inte tänkte betala slutfakturorna på 10 miljoner kronor för de flerfamiljshus Byggteknik byggt i Örebro. Något som uppdragsgivaren meddelade via sms. 

I samband med konkursen sägs de 28 anställda upp. Konkursförvaltaren, advokat Ulf Norin på Heilborns advokatbyrå meddelade förra veckan att han hyser gott hopp om att hitta en köpare som tar över inventarier, lager och personal.

En ny köpare kommer däremot inte att ta över några skulder eller tvister.

Stefan Glimring är vd på Oppunda VVS som varit underleverantör åt Byggteknik sedan början av 2000-talet.
– Vi har många pågående projekt tillsammans med Byggteknik och några av dem driver konkursförvaltaren vidare. Det innebär att vi inte får betalt för redan utfört arbete, men däremot för att slutföra projekten. Vi behöver de pengar vi kan få in, säger han.

Glimring uppskattar att Oppunda VVS förlorar mellan en och en och en halv miljon efter Byggtekniks konkurs.

– Det är inte så vi går omkull, men det är oerhört tråkigt. Byggteknik är ett jättebra företag och allt har varit välskött, så det här är en katastrof. Det är en stor beställare och vi tappar arbetstillfällen. 

Stefan Glimring tror att konkurs var enda utvägen efter att Kärnhem inte betalade sina slutfakturor.

– Det påverkar många små och stora underentreprenörer. Det blir mer och mer vanligt med konkurser i byggbranschen, med de här stora beställarna som har ett gäng advokater bakom sig.

För Björsons måleri i Katrineholm kom konkursen som en ovälkommen överraskning.

– Vi var absolut inte beredda på det. Klart man visste att de hade bekymmer i Örebro, men jag tror inte att vi hade några förfallna fakturor när beskedet kom, säger företagets vd Johnny Larsson.

Han säger att Björsons inte varit involverade i Örebrobygget, men att man har arbetat på bred front åt Byggteknik. Bland annat har man utfört måleritjänster i de lägenheter Byggteknik har renoverat åt bostadsföretaget Heimstaden.

Hur drabbas ni av konkursen?

– Vi förlorar en hel del pengar. Jag vill inte gå in på den exakta summan, men det rör sig om några hundra tusen kronor. Det är inte första gången, förra året drabbades vi då byggföretaget Rydbergs i Nyköping gick i konkurs.

De pågående jobb som konkursförvaltaren har gett klartecken till, kommer Björsons att slutföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!