Byggfirman: "Jag trodde att vi hade avtalet på Söder"

Ett annat byggföretag hade avtal om marken på Svartbäcksvägen redan 2018. Men politikerna tyckte inte det var rätt läge för ett beslut då.

Marcus Eriksson är vd för Sörmländska bygg och betong. Han trodde att de hade markanvisningsavtalet som nu gått till Tegelstaden bygg. Bilden till höger visar exploateringsområdet i gult, det blå ingår ej.

Marcus Eriksson är vd för Sörmländska bygg och betong. Han trodde att de hade markanvisningsavtalet som nu gått till Tegelstaden bygg. Bilden till höger visar exploateringsområdet i gult, det blå ingår ej.

Foto: Arkiv

Katrineholms kommun2020-04-15 20:34

I slutet av mars presenterade kommunen tillsammans med Tegelstaden bygg planerna på flerfamiljshus på Söder. Markanvisningsavtalet som ger entreprenören ensamrätt till att köpa marken under en tvåårsperiod, klubbades i kommunstyrelsen dagen efter.  

Men redan för två år sedan skrev en annan entreprenör ett liknande avtal med kommunen. Marcus Eriksson är vd för Sörmländska bygg och betong och han träffade mark- och exploateringschefen för att diskutera bostadsplaner. 

– Vi ville egentligen ha ett annat område, men han föreslog det som kallas B3, vid Svartbäcksvägen. 

Ett markanvisningsavtal upprättades och i det framgår att: "Syftet med planuppdraget är att möjliggöra för nybebyggelse med cirka 50-80 bostäder."

– Jag har trott att jag har haft det området, tills jag läste i tidningen att Tegelstaden har skrivit ett nytt avtal. Jag har inget emot dem, men visst känns det konstigt, säger Marcus Eriksson.

Byggföretaget planerade att bygga villor till försäljning i området. Senast i somras fick han besked om att exploateringsplanerna ligger på is, när han var på samhällsbyggnadsförvaltningen i ett annat ärende. Enligt avtalet skulle även en del av marken släppas till tomtkön:

"Vid bolagets förvärv av detaljplanelagd mark ska minst 30 procent av tomtmarken för egna hem, liksom 30 procent av andel bostadsrätter undantas. Dessa ska disponeras av kommunen för att erbjudas kommunens tomt- och bostadsrättskö."

När tidningen kontaktar mark- och exploateringschefen Mats Lundevaller minns han inte uppgörelsen med Sörmländska bygg och betong och ber att få återkomma. En stund senare svarar han i ett mejl: "Det stämmer att vi har haft möten om olika platser att exploatera på."

Lundevaller förklarar också att det inte varit möjligt att ta ärendena vidare till kommunstyrelsen för beslut vid de tillfällena. Vid ett telefonsamtal förklarar han att avtalet är ogiltigt om det inte antas i kommunstyrelsen.

– Det är politikerna som bestämmer i slutändan. Det var väl kanske inte läge då, när det var valår. 

Frågan bollas vidare till kommunalrådet Göran Dahlström (S). 

– Vi har många olika förslag och uppslag på olika områden. Man kan jämföra med området vid Djulö backar, det hade vi också uppe flera gånger och det fanns olika förslag. Det är likadant här, det var inget stort som diskuterade så mycket, vi fick aldrig något markanvisningsavtal som jag har tittat på. 

Berodde det på att det var valår 2018? 

– Valår brukar vi faktiskt inte bry oss om. Det kändes väl inte som läge just då. Vi måste också titta på en helhet på Söder. Det var bra att vi väntade tills det blev klart med ishall och ett helt annat läge att utveckla Söder med bostäder. Det var klokt att inte gå in i något markanvisningsavtal då, säger Göran Dahlström (S) .

Han ser positivt på att det i nuvarande avtal med Tegelstaden nu planeras hyresrätter och bostadsrätter, istället för villor.

– För att jämna ut och få rätt balans i flyttkedjan så är vi i behov av fler bostadsrätter och gärna hyresrätter också, säger Dahlström.

De senaste årens byggboom har gjort att Sörmländska bygg och betong har haft fullt upp ändå.

– Men jag är besviken på att kommunen inte hörde av sig. Jag har inte haft en tanke på att avtalet skulle löpa ut, jag trodde bara att det var senarelagt. Vi kunde säkert ha gjort en bra vinst och haft jobb på hemmaplan åt våra snickare, säger Marcus Eriksson. 

Översiktsplan område B3

Söder om Svartbäcksvägen finns en skogsbeklädd höjd där ett mindre område med bebyggelse kan tillkomma i form av flerbostadshus.

Läget vid infarten från Norrköping gör att platsen lämpar sig för ett landmärke/landmärken. 

Platsen lämpar sig bra för ett mindre antal höga hus där de högre våningarna möjligen skulle få utsikt över Duveholmssjön.

Exploateringen innebär att ett mindre område med skog tas i anspråk för ny bebyggelse, dock finns strövområden att tillgå i områdets närhet.

Karta: Svartbäcksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!