Bottennotering för Katrineholm i ny rankning

Plats 281 av 290 kommuner är en föga smickrande rankning för Katrineholm i Villaägarnas undersökning "Sveriges bästa småhuskommun".

Det byggs för lite villor i Katrineholm, enligt Villaägarnas undersökning. Så här såg det ut när det byggdes på Blåvingevägen i Luvsjön, för fem år sedan.

Det byggs för lite villor i Katrineholm, enligt Villaägarnas undersökning. Så här såg det ut när det byggdes på Blåvingevägen i Luvsjön, för fem år sedan.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Katrineholms kommun2019-12-18 06:07

För första gången har Villaägarnas riksförbund rankat Sveriges kommuner ur ett småhusperspektiv. Tolv olika parametrar ligger till grund för undersökningen och fem av dessa handlar om byggandet av småhus. Katrineholm landar på index -0,48 och är sämst av Sörmlandskommunerna. 

– Småhus är den boendeform som en majoritet av befolkningen vill bo i. Syftet med rapporten är att lyfta de kommuner som bygger det som efterfrågas, säger Stefan Johansson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Bottennoteringen för Katrineholm beror på att det finns en relativt låg andel småhus i förhållande till befolkningsmängd. Det planeras också för få villatomter enligt rapporten.

– Endast 26 procent av det som byggts under en tioårsperiod har varit småhus. Och man har bara satt igång 34 procent av de småhus man har planerat att bygga, säger Stefan Johansson.

Bygg- och miljönämndens ordförande Martin Edgélius (M) håller inte med.

– Det byggs hela tiden och det byggs småhus också. Från kommunens sida vill vi att det ska byggas och att det ska finnas bostäder för alla steg i livet. Under 2019 har vi antagit 30 bygglov för småhus. Det byggs vid Djulö backar, Ragnars gärde, Trolldalen och på Djulökvarnsvägen. Detaljplanen för Luvsjön etapp fyra antogs nyligen av kommunfullmäktige, säger Martin Edgélius.

Det finns fler anledningar till de låga resultaten för Katrineholm. 0,67 procent av småhusen är inbrottsdrabbade, vilket ger den näst högsta siffran i Sörmland. Det bor också förhållandevis få barn och unga i villor, trots att det är barnfamiljer som främst väljer det boendealternativet. 

Övriga parametrar som ligger till grund för rankningen är tillväxt, kostnad för villaförsäkringen och kommunalskatt. Undersökningen kommer att göras om varje år för att kunna se förändringar över tid.

– Kommunerna sitter på en nyckel i och med att markfrågan är central. Kommuner med höga markpriser säljer ofta till högstbjudande. Om man istället planerade större villaområden med enskilda tomter, får man mer inflyttning till kommunen. Det genererar intäkter på sikt, säger Stefan Johansson.

Både Vingåker och Flen hamnar långt ned i rankningen, men plats 261 respektive 274. Orsakerna till de låga placeringarna beror i Flens fall mestadels på en stor utflyttning och i Vingåker på att det knappt byggs några småhus. Bäst i Sörmland är Trosa med en 16:e plats.

Karta: Katrineholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!