Bonde eldade möbler och spillde olja

Ekologisk lantbrukare eldade avfall och tippade askan vid sjön. Nu måste han städa eller betala vite på drygt 80 000 kronor.

En lantbrukare får föreläggande om vite på drygt 80 000 kronor för att ha brutit mot Miljöbalken.

En lantbrukare får föreläggande om vite på drygt 80 000 kronor för att ha brutit mot Miljöbalken.

Foto: Terje Pedersen/TT

Katrineholms kommun2019-09-27 12:04

Vid en miljöinspektion i november 2018 upptäcktes avfall som eldats och dumpats vid strandkanten på landsbygden utanför Katrineholm. Massorna innehöll betong, metallskrot, ensilageplast och slang. Vid ett eldningsfat fanns rester av aluminiumfolie och glasrör från medicinsprutor. På en höjd fanns också ett asklager med flera resårbottnar från uppeldade möbler.

Lantbruksverksamheten fick ett föreläggande om att städa och lämna in avfallet till en godkänd avfallsmottagare. Bonden uppgav i april att avfall hade lämnats in till återvinningsstationen och att han skulle återkomma med kvittot. När miljöinspektören gjorde ett nytt besök samma dag hade ingen märkbar städning gjorts. En vecka senare kom kvittot från Vika där det framgick att 1,74 ton avfall lämnats in, men det framgick inte om det innehöll aska.

I juli gjordes en ny inspektion och fler brister uppdagades. Lantbruket, som är ekologiskt certifierat och har djurhållning, hade fortfarande bristande avfallshantering och det fanns oljespill från flera cisterner som inte var besiktade. Några eternitplattor täckta med jord hittades också.

Bygg- och miljönämnden har nu beslutat om ett föreläggande om vite på drygt 80 000 kronor fördelat på 17 olika punkter. Lantbrukaren har till mitten på november på sig att åtgärda bristerna, deponera avfallet och återställa marken. 

– Det här är ovanligt. Det är ganska stora och ganska många överträdelser, säger Martin Edgélius (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!