I juni 2017 släpptes sex nya villatomter på Djulökvarnsvägen, där gamla Djulö skola tidigare stod. Marken förbereddes för byggnation och en ny väg byggdes inom området.
Nu görs arbetet om. På fredagsmorgonen, när tidningen tittade till området, tuggade två grävmaskiner i sig resterna av markduk och grus från gamla vägen som byggdes för ett par år sedan. Alldeles intill bor Lars-Erik Guthammar som från sin trädgård ser skattepengar som skyfflas iväg.
– Det är fruktansvärt dåligt skött från början. Framförallt retar jag mig på kostnaden det innebär för skattebetalarna, säger han.
Bakläxan beror på att anslutningarna till fastigheterna inte gjordes på rätt sätt och de två tomterna närmast vattnet inte gick att nå alls.
– Markarbetet gjordes före min tid. Jag upptäckte misstaget när jag tog över 2017. Det var inte kommunen som projekterade det från början, säger Mats Lundevaller, mark- och exploateringschef.
Några veckor efter att tomterna släppts drogs de två tomterna närmast Djulösjön tillbaka från försäljning. En konsult anlitades för att utreda hur områdets nivåer skulle se ut. I september i år blev projekteringsarbetet klart och nu arbetar grävare med att göra om marken och terrassera tomterna ned mot vattnet, istället för den tidigare lösningen som var plan. Vägen sänks också så att den lutar svagt från Djulökvarnsvägen ned mot Djulösjön.
– Vi gör det för att det ska bli rätt anslutning till de sista tomterna och för att det ska bli en bättre höjd till tomterna intill. Vi gör ett riktigt omtag så det blir ordentligt gjort och schaktar bort massor så att vi kommer ned till stabilare material, säger Mats Lundevaller.
25 november beräknas arbetet vara klart och då har det grävts i en månad. Kostnaden är ännu oviss men Lundevaller uppskattar att det rör sig om ett par hundra tusen kronor för en månad med grävare och projektering. Plus 150 000 kronor för att flytta gatubelysningen och elskåp. En kostnad som faller på kommunen och inte på tomtköparna.
– Vi har sagt till dem som ska bygga att vi ska göra justeringar. Vi har avvaktat lite och har legat lite lågt med försäljningen medan vi har inväntat hur vi ska göra.
Grannen Lars-Erik Guthammar är också orolig för att våtmarken som ligger mellan tomterna och sjön, ska svämma över. Ett dagvattenutlopp från Djulökvarnsvägen skymtar också mitt i området.
– Kärret och utloppet och har funnits där hela tiden. Det kan inte bli översvämning eftersom det regleras av sjön, säger mark- och exploateringschefen.
En av tomterna närmast vägen är redan bebyggd, en är bokad och två är sålda men obebyggda än så länge. Alla tomter erbjuds enligt kommunens policy till den som stått längst i tomtkön. Vartefter spekulanter tackar nej går erbjudandet om att köpa tomt vidare. Man kan preliminärboka en tomt i maximalt fyra månader i väntan på exempelvis bygglov och lånelöfte. Inom kort släpps även de sista tomterna ned mot sjön till den kommunala tomtkön. Där krävs pålning, på grund av den sanka marken.
– De ska ut till försäljning så fort som möjligt, säger Mats Lundevaller.
Den billigaste tomten såldes för 450 000 kronor och den dyraste är inte prissatt än, men landar minst på det tredubbla enligt den tidigare prislappen. Tomterna är mellan 850 och 1600 kvadratmeter. Totalt inbringar försäljningen cirka fem miljoner kronor till kommunens kassa.